Linkovi

Šef beogradske Misije OEBS Mauricio Masari: U Srbiji načinjen pomak u reformi policije


Predsednik Srbije Boris Tadić zatražiće od Vlade Srbije da iznese sve činjenice o slučaju zadržavanja u pritvoru bivšeg ministra pravde Vladana Batića i utvrđivanje eventualne odgovornosti nadležnih.

Iz kabineta predsednika saopšteno je da je Tadić uputio pismo Batiću i zamolio ga da mu dostavi informacije o svim okolnostima njegovog zadržavanja u pritvoru, koje je završeno bez zahteva za pokretanje krivičnog postupka. Zadržavanje u pritvoru bez ikakvog osnova sumnje, smatra predsednik Tadić, predstavlja povredu ljudskih i građanskih prava i na taj način državi se nanosi moralna, politička i materijalna šteta zbog čega on od Vlade Srbije i traži da sve činjenice o tom slučaju saopšti javnosti koja je zabrinuta zbog progona političkih neistomišljenika.

Za sada se u ime nadležnih organa oglasilo Ministarstvo unutrašnjih poslova i saopštilo da je Batić nedavno bio zadržan u dvodnevnom pritvoru zato što se, pošto je na sopstveni zahtev podvrgnut poligraf-testu, ispostavilo da nije govorio istinu o slučaju nezakonitog puštanja iz pritvora člana jedne kriminalne grupe iz Kruševca. U saopštenmju se još kaže da policija neće deliti i razdvajati građane na one prema kojima se primenjuje zakon i na one koji bi zbog političke funkcije mogli ostati nedodirljivi.

Međutim, u intervjuu agenciji Beta šef beogradske Misije Organizacije za evropsku bezbednost i saradnju Mauricio Masari ocenio je da je u Srbiji načinjen pomak u reformi policije, ali da je neophodno još raditi na njenoj depolitizaciji, multietničkom karakteru, parlamentarnoj kontroli i sistemu odgovornosti. Dalja depolitizacija neophodna je jer se sa promenom vlasti menjaju srednji i visoki ešaloni u policiji, zbog čega nema kontinuiteta koji je važan da bi se garantovao profesionalizam, rekao je Masari.

XS
SM
MD
LG