Linkovi

Danas vam predstavljamo film «Capote»


Pre četrdeset godina, knjiga «In Cold Blood» - mešavina novinarskog i pripovedačkog stila – dovela je do revolucionarnih promena u modernoj književnosti. Novi film, izuzetno dobro ocenjen kod kritičara, objašanjava kako je nastalo znamenito delo američke literature, a u naslovnoj ulozi pojavljuje se Filip Sejmur Hofman. Ove nedelje predstavljamo vam film - «Kapoti».

Tokom pedesetih godina 20. veka, zahvaljujući uspehu svog best-selera «Doručak kod Tifanija», južnjački autor unjkavog glasa, Truman Kapoti, postao je miljenik njujorške književne scene.

Onda, 1959. godine, njegovu pažnju privukao je jedan članak u novinama o ubistvu bogate porodice farmera u Kanzasu. Kapoti je iz velikog grada zapucao u preriju, gde je svojim šarmom kao niko do tada uspeo da obezebedi sebi pristup istražnim materijalima, a na kraju dođe i u kontakt sa ubicama. Tokom intervjua u zatvoru, autor je razvio neobično prjateljstvo sa jednim od osuđenika Perijem Smitom.

Filip Sejmur Hofman kaže da su karakteristično ponašanje i glas Trumana Kapotija bili izuzetno važni u dočaravanju njegovog lika i tog određenog perioda u njegovom životu. Međutim, poznati pozorišni i filmski glumac ističe da je morao da ide mnogo dalje od toga, kako bi opdigrao ovu ulogu.

«Koncentrisao sam se na priču i trudio da em sve što je imalo veze sa njim i zbog čega je radio neke stvari da bi dobio ono što je želeo… zbog čega je to bila takva opsesija i šta je ono što ga je činilo toliko upornim. Znao sam da bi u slučaju da to nisam odradio, ceo tehnički posao oko ponašanja i glasa bio beznačajan.»

Kapotijev odnos sa ubicom Perijem Smitom odveo ga je dalje od samog beleženja događaja. Hofman smatra da je Kapotijeva dilema bila to što je postao deo priče.

»Nije mogao da odvoji te dve stvari. Nije mogao da odvoji svoju opsesiju, privlačnost i potrebu za perijsm Smitom, od svoj projekta. Za njega je to bilo nerazdvojivo i zbog toga je preraslo u apsolutno nasleđe. Nije mogao da ima jedno bez drugog. Nije mogao da kaže 'Volim te, fasciniraš me, želim ti sve najbolje. Da li će te pogubiti?' To zvuči tako blesavo, ali na kraju je zaista to - bila dilema.»

Scenario za film «KAPOTI» pisan je na osnovu autorove biografije, a adaptirao ga je Den Futerman, koji veruje da je pisac video dosta sličnosti – možda i previše – između sebe i osuđenika Perija Smita.

«Truman ga je zaista video kao svoju drugu stranu. U filmu kaže 'kao da smo odrasli u istoj kući, samo je on otišao na zadnja, a ja na prednja vrata'. Mislim da je zasta verovao da je i sam mogao da završi kao Peri. Čini mi se kao da je posmatrao Perija kao sebe, ali neprilagođenog društvu.»

U filmu «KAPOTI» pojavljuju se još i Ketrin Kiner, kao književnica Nel Harper Li, Trumanova prijateljica iz detinjstva koja mu pravi društvo na putu za Kanazas i Kris Kuper, kao agent koji vodi istragu o ubistvu i privodi ubice pravdi. Reditelju Benetu Mileru ovo je debitantsko igrano ostvarenje.






XS
SM
MD
LG