Linkovi

Sajber kriminalci  koriste naivnost nevinih internet korisnika


Internet je u potpunosti promenio način na koji živimo približivši nam svet bukvalno na dodir ruke. U tom globalnom svetu komunikacija, takozvanom sajber prostoru – nisu međutim svi dobronamjerni. Svaki put kada uključite kompjutor i počnete da surfujete po internetu, vi postajete potencijalna žrtva sajber kriminalaca.. Jedna grupa volontera, koju predvodi Marč Saks pokušava da spreči kriminal u virtuelnom prostoru.

“Za kriminalce je ovo idealna prilika. Internet nije kontrolisan i upravo svojom širinom i gotovo zagarantovanom anonimnošću omogućava kriminalcima da čine šta hoće, kaže Marč Saks.

Den Larkin rukovodi Centrom za interenet kriminal, pri FBI-ju. Taj centar je zadužen za borbu sa sajber kriminalom, koji je, kako i sam kaže, raznolik i međunarodnog karaktera.

Veliki broj internet kriminalaca deluje iz Zapadne Afrike, zatim iz istočne Evrope i Rusije, ali i iz Azije i Južne Amerike, kaže Larkin.“

Te kriminalne organizacije, u saradnji sa američkim sajber kriminalom, bave se svim nedozvoljenim internet poslovima - od kradje identiteta, preko piraterije, pornografije i seksualnog zlostavljanja, krupnih i sitnih finansijskih prevara i tome slično... Ono što je zanimljivo jeste da su same žrtve – internet korisnici - nevoljni saučesnici kriminalaca.

Marč Saks kaže da milioni korisnika ne vode računa o imunitetu svojih računara, ne štite ih od komjuterskih virusa, posećuju razne veb stranice sa kojih preuzimaju i instaliraju programe, ne znajući da je upravo to potencijalno najveća opasnost...

Stručnjaci smatraju da kriminalci računaju upravo na korisnike – koji ne ažuriraju imuni sistem računara novim anti-virusnim programima i takozvanim zaštitnim zidom – fajervolom. Zaraženi komjuteri nastavljaju sami da šire viruse i otvaraju širok spektar mogućnosti za zloupotrebe...

Marč Saks upozorava da zaražen, priključen ali neaktivan računar na takozvanom stend baju, tokom noći sam pošalje na hiljade elektronskih poruka drugim računarima...

Cilj tih zloćudnih elektronskih poruka ili reklama je da korisnika namami da poseti odredjenu stranicu ili preuzme određeni fajl. To se još zove i fišing ili pecanje pošto oni koji se upecaju uglavnom postaju žrtve bilo finansijskih prevara bilo krađe identiteta.

Den Larkin, ukazuje na jedan od primera – dobijete poruku od svoje banke da putem interneta otvorite svoj račun - da recimo još jednom potvrdite podatke...

Upravo je krađa identiteta – najčešća sajber kriminalna aktivnost. Najveća šteta, u milionima dolara – je kada krimalci upadnu u takozvane korporativne mreže i preuzmu potrebne podatke. Ali su i kućni računari izloženi riziku.

Svaki put kada posetite neku internet stranicu ili preuzmete neki fajl, postoji mogućnost da svoj računar zarazite takozvanim crvom – Trojancem, koji između ostalog služi za krađu vaših podataka. Ime tog crva je Keylogger – on prati i snima šifre i podatke sa vaših kreditnih i bankovnih računa.

Marč Saks pojašnjava da je među 50 ili 100 šifri koje ukucate, sve ono što obično treba kriminalcu, broj računa, kartice, devojačko prezime majke, adresa...

Sa tim podacima kaže Den Larkin krađa identiteta postaje vrlo jenostavan posao...

Larkin dalje kaže da su sajber kriminalci iz Rusije iskoristili upravo Keylogger da ukradu više hiljada identiteta – pre nego što je ta grupa raskrinkana prošlog leta. Međunatrodna internet trgovina je druga meta kriminalaca...Identifikovali smo hiljade lokacija u SAD na kojima su grupe i pojedinci regrutovani kao posrednici u poslu, kaže Den Larkin iz FBI-ja.

Ti pojedinci i grupe pripadali su kriminalnoj organizaciji iz Nigerije koja je koristeći ukradene lažne podatke kupovala robu vrednu na milione dolara i prodavala je u inostranstvu. Da bi bili manje sumnjivi, robu su kopovali američki posrednici – koje kriminalci još zovu “mazgama”.

Den Larkin kaže da kriminal regrutuje nekoga u Americi ko prima paket tako da adresa pošiljaoca u konačnom deluje kao domaća. No, pošiljka je već sutradan bila na putu za Nigeriju.

Ova organizacija je raskrinkana, ali predstavlja dobar primer organizovanog internet kriminala. Borba protiv sajber kriminalaca je globalni izazov i neophodna je međunarodna saradnja kako policijskih, tako i bankarskih, trgovačkih i drugih korporacija...

I korisnici kućnih računara mogu da doprinesu u toj borbi, tako što će biti pažljiviji i ažurniji kada je u pitanju anti-virusna i druga zaštita računara. Sumnjive aktivnosti na internetu mogu se prijaviti FBI-ju, putem web stranice - www.iccc.gov.

XS
SM
MD
LG