Linkovi

Visoki američki generali traže javnu podršku politici prema Iraku


Funkcioneri administracije predsednika Buša se obraćaju javnosti preko televizijskih stanica tražeći podršku svojoj politici u Iraku. General Džordž Kejsi - američki vojni komandant u Iraku - priznaje da je zabrinut zbog pomanjanja podrške javnog mnjenja ratu u Iraku.

”Važno je za američki narod da razume da ne bi trebalo da se bojimo ove bitke. To je oštra bitka. Američke oružane snage su predane ovoj misiji. Iračani su predani tome.“

U emisiji mreže CNN, general Kejsi je rekao da je argumetnacija za dalje američko angažovanje u Iraku jaka:

”Preko 25 miliona Iračana je patilo pod režimom Sadama Huseina tri i po decenije, želeći nešto bolje za sebe. I relatvno mali broj njih, manje od desetine jednog procenta tog broja Iračana i strani borci pokušavaju da im osujete tu budućnost. Ovo je misija vredna svog cilja“.

General Kejsi je to izjavio u Vašingtonu gde je došao da održi brifing za funkcionere Bele kuće i Konges o statusu vojnih operacija u Iraku. Na jednom od pretresa on je ukazao da je broj iračkih bataljona koji su sposobni da operišu nezavisno od američkih snaga opao sa tri na jedan. Zamoljen da prokomentariše tu tvrdnju u jednom od intervjua, on je nastojao da umanji taj problem. General Kejsi je izjavio za program mreže ABC, da su ove, takozvane snage prvog nivoa, najbolje obučene jedinice spremne da krenu na teren bez pomoći spolja. On je rekao da je sada fokus na snagama drugog nivoa, iračkim trupama koje mogu da vode operacije uz američku podršku i dodao da njihov broj raste.

”Godinu dana od danas, ukoliko ne bude više bataljona na prvom nivou bićemo zabrinuti. Sada nisam zabrinut. Brine me drugi nivo a na tom planu beležimo dobar napredak.“

Njegov prepostavljeni, šef centralne komande, general Džon Abizaid je takodje dao niz intervjua za TV mreže. On je u emisiji mreže NBC Susret sa predstavnicima štampe rekao da je optimista da će iračke snage vremenom preuzeti odgovornost za bezbednosne potrebe u zemlji i da će američke snage biti u mogućnosti da se vrate kući. Suočen sa oštrim pitanjima, on je rekao da je ustanak i dalje veliki problem, ali je sugerisao da će ustanak biti ugušen uporedo sa političkim napretkom:

”Ustanak neće imati šansu da odnese pobedu, sve dok se politički proces kreće u ovom smeru i iračke snage bezbednosti nastave pravim putem.“

Predsednik Buš će takodje govoriti o situaciji u Iraku ove nedelje. Bela kuća navodi da će predsednik održati veliki govor o Iraku i ratu protiv terorizma u četvrtak, ovde u Vašingtonu.

XS
SM
MD
LG