Linkovi

SAD pozivaju na uzdržanost posle nasilja u Gazi


SAD su apelovale na Izrael i Palestince da okončaju nasilje koje je dovelo do jačanja regionalnih tenzija samo nekoliko nedelja pošto je završeno izraelsko povlačenje iz Gaze.

Američki zvaničnici nisu očekivali da će posle izraelskog povlačenja iz pojasa Gaze uslediti nasilje i političko ogorčenje. Sada su diplomate i u Vašingtonu i u bliskoističnom regionu angažovane u kontaktima čiji je cilj uspostavljanje mira i dijaloga izmedju dve strane. Portparol Stejt Departmenta Šon Mekormak izjavio je da je proteklog vikenda državni sekretar Kondoliza Rajs telefonom razgovarala sa izraelskim i palestinskim zvaničnicima, i da su posle tih razgovora usledili drugi američki diplomatski kontakti sa sukobljenim stranama i drugim zemljama u regionu.

Mekormak je rekao da, iako SAD pozdravljaju nedavne izjave palestinskog lidera Mahmuda Abasa kojima se poziva na uspostavljanje mira, Vašington takodje poziva palestinske vlasti da privedu pravdi sve odgovorne za raketne napade na Izrael iz Gaze, i razbiju terorističku infrastukturu na svojoj teritoriji.

On je dodao da SAD oduvek smatraju da Izrael ima pravo da se brani od napada, ali je pozvao izraelsku vladu da ima na umu posledice koje takve akcije mogu imati po uspostavljanje dugotrajnog mira.

«U kontaktu smo sa obema stranama povodom nedavnih dešavanja u Gazi. Svakoj strani smo predočili šta je njena odgovornost. Naglasili smo izraelskoj vladi da, dok preduzima akcije da se brani, treba da razmisli o posledicama tih akcija kada je reč o postizanju cilja za koji znamo da je zajednički cilj obe strane.»

U medjuvremenu, neimenovani američki zvaničnik koji je razgovarao sa novinarima ocenjuje da Palestinci treba da reše, kako je rekao, «fundamentalni konflikt» unutar naoružanih grupa koje s jedne strane žele da učestvuju u izbornom procesu, a s druge - da zadrže «opciju nasilja». On je napomenuo da eksplozija kamiona natovarenog raketama u toku parade radikalne islamske organizacije Hamas u Gazi prošle subote, kada je stradalo najmanje 15 Palestinaca, predstavlja dovoljan dokaz da se oružanim grupama ne sme dozvoliti da funkcionišu van zakona.

Hamas je za eksploziju okrivio Izrael i iskoristio je kao izgovor za ispaljivanje raketa na izraelske gradove, iako su izraelski zvaničnici porekli odgovornost a same palestinske vlasti navode da postoje čvrsti dokazi da su slučajno eksplodirale Hamasove rakete na samom kamionu. Zvaničnici su u medjuvremenu potvrdili da će se palestinski lider Abas 20. oktobra sastati u Beloj Kući sa predsednikom Bušom.

Abas je rekao novinarima da će pozvati američkog predsednika da zatraži od Izraela prekid vojnih akcija koje bi, prema njegovim rečima, mogle da rasprše nade u mir na Bliskom istoku.

Prošli susret Buša i Abasa bio je u Vašingtonu u maju. Buš se ranije ovog meseca sastao sa izraelskim premijerom Arielom Šaronom, samo nekoliko dana nakon što je završena evakuacija iz naselja u Gazi. Visoki američki zvaničnik nije želeo da pridaje veliku pažnju vesti o odlaganju samita Šaron-Abas koji je bio planiran za nedelju. On je rekao da, kada se dve strane sastaju na tako visokom nivou, mora postojati poverenje da će sastanak biti uspešan i doneti rezultate. Anonimni zvaničnik ocenio je da je, pod sadašnjim okolnostima, potreba za dodatnim vremenom pre sastanka sasvim razumljiva.

XS
SM
MD
LG