Linkovi

Uloga Britanije u Iraku


Uloga Britanije u Iraku bila je najsporniji deo izlaganja britanskog sekretara za inostrane poslove Džeka Stroa na godišnjoj konferenciji vladajuće Laburističke stranke u Brajtonu.

Sekretar Stro je upozorio delegate na konferenciji da u Iraku predstoje, kako je rekao «mračni trenuci». Nastojeći da nadjača zvuke neodobravanja, Stro je rekao da cilj Britanije u Iraku ostaje isti – pomoći da se izgradi bezbedna, demokratska i stabilna država.

«Niko od nas ne bi trebalo da potceni izazove koji su pred nama. Izgradnja države na prošlosti ispunjenoj nasiljem nikada nije laka. Ipak, uzmimo za primer Nemačku posle Drugog svetskog rata. Posle rata postojale su brojne teškoće i situacija je bila nestabilna. U Nemačkoj je bilo potrebno više godina pre nego što su održani izbori. U Iraku smo imali izbore za manje od dve godine.»

Pre sekretara Stroa, govorili su i neki od članova stranke koji se protive ratu u Iraku. Beri Kemfild, potpredsednik sindikata saobraćajnih radnika, rekao je da podržava unutrašnje promene u Iraku, ali da te promene, da bi se održale, moraju da poteknu od samog iračkog naroda.

«Ne možete silom da nametnete demokratiju narodu putem rata, invazije i okupacije ukoliko ne nameravate da se tamo zadržite jako dugo. Nadajmo se da se ne radi o modelu koji je Indija trpela tri veka. Vratimo naše vojnike kući.»

U pogledu prijema Turske u Evropsku uniju, sekretar Stro je dao snažnu podršku nastojanjima vlade u Ankari, koja počinje pregovore sa unijom sledeće nedelje.

«To je jedan od mojih i naših najviših prioriteta. Medjutim, test sledeće nedelje će se odnositi na celu EU. Kao i UN, i EU mora da se menja u skladu sa promenama u svetu. Turska bi pretrpela veliki gubitak ukoliko je Evropa odbije, a turski narod bi izgubio još više.»

U pogledu nuklearnih ambicija vlade u Teheranu, sekretar Stro je rekao da ne postoje planovi za vojnu akciju protiv Irana i naglasio da su vrata za diplomatiju i dalje otvorena.

XS
SM
MD
LG