Linkovi

Braun svedočio o razlozima spore federalne reakcije na Katrinu


Majk Braun podnio je ostavku na položaj šefa Federalne agencije za vanredne situacije pošto se našao na udaru žestokih kritika zbog sporog odgovora agencije na uragan Katrinu. Pred odborom Predstavničkog doma Kogresa rekao da u najvećem delu ta kritika nije zaslužena. Braun je svedočio pred pretežno republikanskim kongresmenima. Njihova misija je da: otkriju šta je bilo pogrešno a šta ispravno u reakciji vlasti na uragan Katrinu. Braun je priznao da je grešio - pre svega što redovno nije obavještavao medije, ali je državne vlasti u Luizijani nazvao ”nefunkcionalnim“.

”Lično veoma žalim što nisam bio u stanju da uverim guvernera Ketlin Blanko i gradonačelnika Reja Negina da prevaziđu razlike i da saradjuju. Nisam to uspeo. Želim da ovaj odbor zna da je Agencija reagovala na svim raspoloživim nivoima, da je angažovala sve timove i sredstva da bi se pomoglo u katastrofalnoj tragediji“.

Predsednik je dan nakon udara katrine rekao kako Braun odlično obavlja svoj“

No, Braun je postao simbol propusta u odgovoru federalne vlade. Javna podrška predsjednika Braunu i pored nesposobnosti da adekvatno pomogne preživjelima u Centru za konvencije u Nju Orleansu i Superdomu pokrenula su i pitanja o Braunovim kvalifikacijama.

”Nadgledao sam preko 150 katastrofa. Znam šta radim i prilično dobro to radim“, smatra Braun.

Demokrate iz Predstavničkog doma nazvale su ovaj pretres varkom - jer pred takozvanim dvostranačkim odborom nije bilo demorkatskih predstavnika.

”Nemamo razloga da poverujemo da će republikanci istraživati sopstvene propuste“, kaže demokrata iz Njujorka Luiz Sloter.

Republikanci tvrde da bez obzira na to ko je u komisiji - Kongres mora da nadgleda situaciju i počne istragu dok su sećanja na tragediju još sveža.

XS
SM
MD
LG