Linkovi

Uragan Rita prošao duž obale Meksičkog zaliva ostavivši za sobom veliku materijalnu štetu


Dan pošto je uragan Rita pogodio područje istočnog Teksasa i jugozapadne Luizijane, funkcioneri procenjuju potrebe ove regije i započinju sa akcijama u cilkju oporavka.

Guverner Teksasa Rik Peri može da odahne. U razgovoru za program tv mreže FOX, guverner je rekao da Rita, koja je pogodila obalu Meksičkog zaliva vetrovima od 190 kilometara na sat, nije uzrokovala nijedan smrtni slučaj u njegovoj državi.

”Još uvek se procenjuje situacija. Dobre vesti su da izgleda nije bilo smrtnih slučajeva u Teksasu. To je takoreći čudo, blagoslov za oluju ovog obima. Naravno sve su ove procene preliminarne.“

Moglo je biti daleko gore. Pre više nedelja, uragan Katrina je usmrtio stotine ljudi, kada je uništio priobalna naselja u Luizijani i Misisipiju i izazvao masovne poplave u Nju Orleansu. Medjutim, guverner Peri je rekao da Rita nije ni izdaleka dobroćudna oluja i zatražio je od evakuisanih stanovnika da se odupru iskušenju da pohitaju nazad kući.

”Naneta je velika materijalna šteta, a očigledno i velika šteta poslovnim kompanijama. Struja je sada veliko pitanje. Sada radimo prekovremeno kako bi pronašli sve raspoložive generatore. Raščišćavanje već počinje. Želimo da zamolimo gradjane da ostanu tu gde su. Ne vraćajte se u ovu oblast. Još uvek je opasno.“

Federalni, držvni i lokalni funkcioneri su izloženi oštroj kritici za spor odgovor na uragan Katrina. Na gotovo svim nivoima vlade, funkcioneri su izgleda ovog puta bili rešeni da preduzmu aktivniji stav, mobilišući obimne resurse. Prošle su decenije od kako su dva velika uragana pogodila Sjedinjene Države odmah jedan za drugim i u istom području. Senator iz Luizijane, Meri Lendru, je u emisiji mreže CNN rekla da je njena država pretrpela dvostruki udarac.

”Obe oluje su bile veoma razorne za Luizijanu i dok je južni, priobalni deo pretrpeo direktan udarac vetrova i poplava, cela naša država je pogodjena.“

Očekuje se da će troškovi oporavka od udara uragana Rita biti daleko manji od stotina milijardi dolara koliko se procenjuje da će koštati oporavak od uragana Katrina. Medjutim, direktor Nacionalnog centra za uragane, Maks Mejfild je u programu TV mreže ABC izjavio da do kraja sezone uragana na Atlantiku ima još dva meseca i da je verovatno da će se nove oluje pojaviti u predstojećim nedeljama.

XS
SM
MD
LG