Linkovi

Najmanje 9 komandosa iračke antiterorističke jedinice poginulo u Bagdadu


Najmanje 9 komandosa iračke antiterorističke jedinice poginulo u Bagdadu

Najmanje 9 komandosa iračke antiterorističke jedinice je poginulo, dok je najmanje 10 ranjeno u Bagdadu, u napadu automobilom bombom na konvoj koji je prevozio elitnu jedinicu iračke policije. Napad je usledio nakon sukoba , tokom noči, američkih snaga i pripadnika milicije lojalne šiitskom svešteniku Moktadi al Sadru. Koalicione vlasti su saopštile da su američke trupe ubile najmanje osam pripadnika te milicije i ranile petoricu, kada su pokušali da uhapse grupu osumnjičenu a organizaciju gerilskih napada. U medjuvremenu, na drugom mestu u Bagdadu, naoružani napadač presreo je konvoj vojnih vozila i tom prilikom ubio dvojicu vojnika, nakon čega je ukrao 850 hiljada dolara. Na jugu zemlje, bombaš samoubica na biciklu, detonirao je eksploziv u gužvi na pijaci u Hili. Tom prilikom ubijena je jedna osoba, dok su desetine ranjene.

Bler izjavio da će britanske trupe ostati u Iraku sve dok budu potrebne iračkoj vladi

Britanski premijer Toni Bler izjavio je da će britanske trupe ostati u Iraku sve dok budu potrebne iračkoj vladi. Bler je danas u intervjuu Bi-Bi-Si-ju rekao da će, mada je iznenadjen silinom otpora u Iraku, britanske trupe ostati u toj zemlji sve dok ne obave svoj posao. Juče je više hiljada antiratnih demonstranata prodefilovalo ulicama Londona zahtevajući da britanske trupe budu povučene iz Iraka. U medjuvremenu, u Brajtonu, na jugu Engleske, danas počinje redovna godišja konferencija britanske vladajuće Laburističke stranke. Laburisti su podeljeni po pitanju učešća Britanije u sukobu u Iraku i ostanka osam i po hiljada britanskih vojnika u toj zemlji.

Ubijen vodja palestinskog Islamskog džihada Mohamed Halil

U napadu iz vazduha danas su u automobilu u Pojasu Gaze ubijena dvojica Palestinaca, od kojih je jedan bio vodeći pripadnik palestinskog Islamskog džihada, Mohamed Halil. U tom napadu ranjena su još dvojica Palestinaca. To je inače bio samo jedan u nizu sličnih napada koje je izraelska vojska izvršila u delovima Pojasa Gaze. Izraelska vojska je takodje uhapsila dve stotine osumnjičenih palestinskih ekstremista na Zapadnoj obali nakon što je ekstremistička grupa Hmas u petak i subotu raketirala nekoliko izraelskih gradova. Izraelski funkcioneri upozoravaju da su mogući i napadi kopnenih snaga, dok je izraelski premijer Ariel Šaron izjavio da će izraelske snage preduzeti sve što bude potrebno da bi onesposobile ekstremiste i uništile njihovu opremu. Palestinski izvori su saopštili da je u drugim izraelskim napadima u Pojasu Gaze danas ranjeno 20-oro ljudi, uključujući i decu.

Mej Šidiak ranjena u eksploziji bombe

Poznata libanska tv voditeljka Mej Šidiak ranjena je u eksploziji bombe podmetnute u njen automobil. Šidiak je prebačena u bolnicu, a njeno stanje se opisuje kao ozbiljno. Ovo je poslednji u nizu bombaških napada na poznate, anti-sirijski orijentisane, ličnosti u Libanu u kojima su ubijeni jedan novinar i političar, kao i bivši premijer Rafik Hariri. Ranije danas, egipatski predsednik Hosni Mubarak pozvao je sirijskog predsednika Bašara al-Asada da nastavi da saradjuje u itrazi koju UN vode o ubistvu Haririja. Protiv četvorice bivših pro-sirijski orijentisanih libanskih bezbednosnih funkcionera podignute su optužnice u vezi sa ubistvima u Libanu.

Rezolucija Medjunarodne agencije za atomsku energiju o nuklearnom programu Teherana politički motivisana?

Iranska vlada ocenila je da je rezolucija Medjunarodne agencije za atomsku energiju o nuklearnom programu Teherana politički motivisana i nezakonita, ali nije isključila buduće pregovore sa Zapadom. Iranski ministar inostranih poslova Manučer Motaki izjavio je danas u Teheranu da rezolucija Medjunarodne agencije predstavlja scenario koji su unapred odredile Sjedinjene Države. U juče usvojenoj rezoluciji, Teheran se optužuje da je prekršio Sporazum o neširenju nuklearnog oržja i ostavlja se otvorenom mogućnost da pitanje nuklearnog programa Teherana bude preneto u nadležnost Saveta bezbednosti UN, ukoliko Iran ne bude saradjivao u potpunosti sa inspektorima Medjunarodne agencije za atomsku energiju.

Danas se okončavaju redovni godišnji sastanci Svetske banke i MMF-a u Vašingtonu

Očekuje se da će Svetska banka uskoro doneti odluku o smanjenju dugova najsiromašnijih zemalja u svetu u iznosu od više desetina milijardi dolara. Dužničke olakšice siromašnim zemljama bile su jedna od glavnih tema ovogodišnjih zasedanja svetskih ekonomskih institucija. MMF je u subotu već usvojio plan za otpis 40 milijardi dolara dugova 18 najsiromašnijih zemalja, koje se većinom nalaze Africi.

Referendum u Švajcarskoj

Švajcarski birači su odobrili plan da se omogući zapošljavanje gostujućim radnicima iz deset novih zemalja Evropske unije. Prema konačnim rezultatima referenduma tu odluku je podržalo 56 odsto birača. Švajcarska je 2000. potpisala sporazum sa EU kojim su ta zemlja i unija uzajamno otvorile svoja tržišta radne snage. Današnjim referendumom važenje tog sporazuma je prošireno i na deset novih članica koje su primljene u EU prošle godine.

XS
SM
MD
LG