Linkovi

Pentagon poslao 500 vojnika u Luizijanu koji bi trebalo da se pobrinu za tela nastradalih u Teksasu


Pentagon je danas, reagujuchi na nalet uragana Rita, poslao oko 500 vojnika u Luizijanu i pet timova koji bi trebalo da se pobrinu za tela eventualnih nastradalih u Teksas.

Vojnici su poslati u mesti Lafajet u Luizijani, oko 215 kilometara zapadno od Nju Orleansa, rekao je general-major Bil Kaldvel. On je dodao da će se, u slučaju potrebe, još oko 3.200 njegovih vojnika biti upućeno. Zbog mera bezbednosti, ekipe koje su zbrinjavale tela nastradalih u Nju Orleansu povučene su u vojnu tvrdjavu Sem Hjuston u San Antoniju, a dodatnih pet timova se nalazi u stanju pripravnosti, kako bi mogli da priteknu u pomoć u saniranju posledica uragana.

"Naravno, nadamo se da nećemo morati da zatražimo njihovu pomoć', saopšteno je iz komande u Koloradu. Američki zvaničnici procenjuju da će materijalna šteta od uragana Rita biti velika, ali da će broj ljudskih žrtava biti minimalan. Predsednik SAD Džordž Buš prati kretanje uragana Rita iz vojne baze u Stenovitim planinama, ali i nadzire odgovor vojske na posledice uragana.

Uragan Rita udario je jutros punom snagom američku obalu prouzrokujući obilne kiše i orkanske vetrove izmedju Teksasa i Luizijane, u prečniku od više stotina kilometara.

U delu Hjustona i drugim gradovima izbili su požari, ali uglavnom vatrogasci za sada ne mogu da izađu na teren. Uragan je usporio kada je stigao na kopno, kao što se i očekivalo, i sada je sveden na drugu kategoriju.

Tri miliona evakuisanih

Skoro tri miliona ljudi napustilo je proteklih dana svoje domove sklanjajući se od naleta uragana. Na auto-putevima su se u međuvremenu napravile kolone duge desetine kilometara, pa su se mnogi od onih koji su krenuli da beže od uragana našli zaglavljeni i suočeni sa opasnošću da oluju dočekaju u kolima.

Nekima će se to možda i desiti, jer nije sigurno da su - uprkos svim nastojanjima vlasti uspele da baš sve kolone rasčiste pre udara Rite. Najveće gužve nastale su oko najvećeg grada u Teksasu, Hjustona. Grad Bomont u Teksasu, poznat po proizvodnji nafte, odakle je evakuisano skoro svih 114 hiljada stanovnika, još od juče je ostao bez struje zbog jakih udara vetra. U starom delu Galvestona, u Teksasu, noćas je izbio požar u tri zgrade, dok jak vetar raznosi plamen i otežava gašenja požara. Šef gradske vatroglasne službe Stiv Leblan rekao je da je požar verovatno izbio nakon što su, u naletu uragana Rita, išcupani dalekovodi. U većem delu Galvestona nema struje, a za sada nema podataka o žrtvama.

I Nju Orleans, koji je najgore pogođen uraganom Katrina, ponovo je poplavljen, nakon što je pukla zaštitna brana.

XS
SM
MD
LG