Linkovi

Vašington se priprema za raspravu o drugom kandidatu za Vrhovni sud


Izgleda da će kandidat predsednika Buša za predsednika Vrhovnog suda -- Džon Roberts -- biti blagovremeno potvrdjen u Senatu pred početak zasedanja Suda 3. oktobra. Medjutim, neki zakonodavci iz obe stranke već su svoju pažnju usredsredili na pitanje ko će popuniti još jedno mesto u Vrhovnom sudu koje ostaje upražnjeno odlaskom sudije Sandre Okonor u penziju.


Za sada predsednik Buš nije dao nikakve nagoveštaje o tome ko bi po njegovom mišljenju trebalo da zauzme mesto Okonorove.

“Pošto sam sudiju Robertsa preložio za predsednika Vrhovnog suda, na meni je sada odgovornost da predložim još jednog kandidata i to ću učiniti pravovremeno.”

Opozicione Demokrate žele da to bude kandidat umerenih gleišta i vredan naslednik sudije Okonor koja je u svojim stavovima uvek bila na zlatnoj sredini, smatra senator Patrik Lihi iz države Vermont:

“Nadam se da će predložiti kandidata koji će ujediniti Demokrate i Republikance jer će stav tog sudije prevagnuti prilikom tesnog glasanja u Vrhovnom sudu.”

Neki Republikanci imaju slično mišljenje, kao na primer senator Arlen Spekter iz Pensilvanije, koji predsedava senatskim Odborom za pravosudje gde se održavaju pretresi o kandidatima.

“Voleo bih da predsednik očuva ravnotežu izmedju konzervativnih i liberalnih članova Vrhovnog suda jer postoji ogroman broj pitanja zbog kojih brinu ljudi na obe strane političkog spektruma.”

Medjutim, mnogi drugi Republikanci apeluju na predsednika Buša da ostane pri obećanju datom tokom izborne kampanje da će predložiti sudiju po uzoru na dvojicu vodećih konzervativnih članova Vrhovnog suda -- Entonina Skaliju i Klarensa Tomasa. Pravni i politički analitičari smatraju da će izbor sudije na mesto penzionisane Sandre Okonor biti možda mnogo kontroverzniji nego što je bio proces za predsednika Vrhovnog suda. Sudija Roberts važi za konzervativca istog kova kao što je bio pokojni sudija Renkvist koga treba da zameni, pa mnogi smatraju da se njegovim dolaskom na položaj stvari neće znatno menjati. Ali, ako prdsednik Buš predloži izrazitog konzervativca na položaj umerene Sandre Okonor to bi moglo godinama da utiče na stavove Vrhovnog suda, kaže ustavni ekspert i profesor na univerzitetu države Vridžinije Ej I Dik Hauard:

“Što se tiče sastava Vrhovnog suda, mesto sudije Okonor je od kritičnog značaja. Ona je zagovarala konzervativne stavove ali na umeren način. Često je njen glas odlučivao kada su mišljanja bila ravnomerno podeljena. Ona je na neki način držala Vrhovni sud u zlatnoj sredini.”

Takodje su čuju zahtevi da predsednik Buš predloži ženu ili nekog iz redova manjina na položaj Sandre Okonor koja je postala član Vrhovnog suda 1981. tokom mandata predsednika Ronalda Regana. Afroamerikanac Klarens Tomas je trenutno jedini zastupnik manjina u članstvu visokog suda. A ukoliko se predsednik Buš odluči za kandidata koji se predan desničarskoj ideologiji, proces popunjavanja upražnjenog mesta u Vrhovnom sudu mogao bi da bude dugotrajan i kontroverzan.

XS
SM
MD
LG