Linkovi

Sporazum sa Severnom Korejom - manjkav


Zahtev Severne Koreje da joj se da nuklearni reaktor na laku vodu kao preduslov za odustajanje od programa nuklearnog oružja spustio je na zemlju ushićene pregovarače koji su juče potpisali sporazum sa Pjongjangom. Novinar GA Geri Tomas izveštava da je sporazum od početka bio manjkav jer ga i Severna Koreja i petočlana grupa zemlja koja je sa njom pregovarala mogu da tumače po volji...

Prema sporazumu, Severna Koreja pristaje da se odrekne progama izgradnje nuklearnog oružja i za uzvrat dobija nuklearni reaktor na laku vodu koji može da se koristi isključivo u civilne svrhe -- za proizvodnju električne energije. Medjutim, sporazumom nisu definisani rokovi tako da se u njemu kaže da će pitanje pomenutog reaktora biti razmotreno u -- citiramo -- ”odgovorajućem trenutku.“ Danas medjutim Severna Koreja kaže da taj rekator želi odmah, pre nego što obustavi oružani program. Bivši ambasador u Južnoj Koreji i Kini, Džejms Lili, primećuje da Pjongjang očevidno smatra da je ”odgovarajući trenutak“ upravo u ovom času.

"Potpisali su sporazum u kojem se kaže da ćemo pitanje reaktora na laku vodu razmotriti u odgovorajućem trenutku. Severna Koreja misli da je pravi trenutak pre nego što ukine svoj program, a mi mislimo da će on doći tek pošto taj program obustavi. Ova vrsta manevrisanja je nešto što Severna Koreja koristi za davanje bombastičnih izjava kako bi poboljšalja svoju poziciju na pregovorima."

SAD su uzdržano reagovale na taj potez Pjongjanga: portparol Državnog sekretairjata Šon Mekormak izjavio je da bi Severna Koreja trebalo da -- kako se izrazio -- ”porazmisli o sporazumu koji je potpisala.“

Kina -- takodje potpisnica sporazuma pored Japana, Rusije, Južne Koreje i SAD -- saopštila je da je Severna Koreja bila svesna šta potpisuje i pozvala sve strane da ”sa ozbiljnošću“ sprovedu prihvaćene obaveze. Bivši visoki savetnik za Severnu Korije u Stejt dipartmentu, Džoel Vit, smatra sporazum manjkavim jer ne formuliše jasne korake niti postavlja vremenske rokove za potpisnice ugovora. Bilo je jasno da će Severna Koreja pokušati da iz takve situacije izvuče korist, kaže on:

Iskreno rečeno, mislim da je sporazum -- mada predstavlja korak napred -- strašno nejasan i da ne definiše veliki broj važnih pitanja. Stoga smatram da je prvobitna euforija zbog njegovog potpisivanja bila preterana -- kako od strane administracije tako i štampe. Ostaju strašno važna pitanja o kojima ek traba razgovarati.

Džejms Lili se slaže da tek predstoje pregovori ali smatra da je činjenica što se pet zemalja saglasilo o načinu za razoružanje Severne Koreje već sama po sebi pobeda. Predstavnici 6 zemalja potpisnica sporazuma treba da se sastanu u novembru i porade na sprovodjenju detalja sporazuma.

XS
SM
MD
LG