Linkovi

Saopštenje grupe zemalja o severnokorejskom nuklearnom programu


Međutim, analitičari širom regiona su uzdržani. Iako priznaju da je saopštenje predupredilo raspad diplomatskog procesa, oni ukazuju da ono ipak nije rešilo glavne prepreke ka nuklearnom razoružanju Pjongjanga.

Na konferenciji za novinare u Seulu, neočekivanu vest da su delegati na razgovorima o nuklearnom razoružanju u Pekingu, izdali zajedničko saopštenje sa principima, propratio je kratkotrajni aplauz. Južnokorejski ministar za ujedinjenje, Čang Dong-Jung, neodmereno je hvalio saopštenje kao temelj jednog «zaveta mira» u celoj severoistočnoj Aziji.

Čung je naglasio da je pekinško saopštenje ključni korak ka završetku hladnog rata između dve Koreje. Prema današnjem saopštenju, Severna Koreja se načelno obavezuje da prekine sve svoje nuklearne programe i ponovo poštuje Sporazum o neširenju nuklearnog oružja, na osnovu formule «obaveza za obavezu, akcija za akciju». To je ublaženje prethodnog vašingtonskog zahteva da se Pjongjang «potpuno, dokazivo i nepovratno» razoruža, pre nego što dobije bilo kakvu nadoknadu. Saopštenjem ja završen četvrti krug razgovora, tokom kojih su Kina, Rusija, Japan, Sjedinjene Države i Južna Koreja, nastojale da nagovore Severnu Koreju da prekine svoj programe za razvoj nuklearnog oružja. Do sredine dana je izgledalo da razgovori neće doneti rezultat. Saopštenje predstavlja širok pregled ciljeva o kojima će se pregovarati naknadno, počev od idućeg kruga razgovora u novembru. Piter Bek, direktor Odeljenja za severoistočnu Aziju Međunarodne krizne grupe, kaže da neodređenost saopštenja odslikava neveliku predanost diplomatiji dve glavne suprotstavljene strane u pregovorima, Severne Koreje i Sjedinjenih Država.

«Razgovor je bolji od nerazgovaranja, ali nijedna strana nije spremna za prodor, ili za prekid.»

Severna Koreja je saopštila da ima nuklearna oruđa i da će povećati njihov broj, uprkos nekim prethodnim obećanjima da ih neće praviti. Krajem 2002, kada su Sjedinjene Države saopštile da Pjongjang priznaje da ima tajni program za razvoj nuklearnog oružja, Severna Koreja je proterala inspektore Međunarodne organizacije za atomsku energiju. Severna Koreja je potom postala prva zemlja koja se povukla iz Sporazuma o neširenju nuklearnog oružja. Kim Tevu, analitičar iz Korejskog instituta za vojnu analizu, ovde u Seulu, kaže da saopštenje ne ide dovoljno daleko u pogledu određivanja koraka koje Severna Koreja treba da preduzme i rokova za to.

«Ne bismo trebali da kažemo da je to prodor, sve dok Demokratska Narodna Republika Koreja ne pristane na određene rokove u pogledu ponovnog prihvatanja Sporazuma o neširenju i pristanka na detaljne inspekcije.»

Bez takvog rokovnika, Kim smatra da bi Pjongjang mogao da odbije da preuzme korake ka razoružanju, sve dok mu ne budu zadovoljeni neki drugi zahtevi. Piter Bek, iz Međunarodne krizne grupe, kaže da saopštenje izdato u Pekingu potiskuje ustranu severnokorejski zahtev za međunarodno finansiranje civilnog nuklearnog programa. Bek predviđa da će proći nekoliko godina pre nego što to pitanje ponovo stigne na dnevni red. Ekspert za Severnu Koreju na Korejskom univezitetu u Seulu, profesor Nam Vu-Suk, veruje da će se Severna Koreja ipak vratiti Sporazumu o neširenju nukleranog oružja i prihvatiti međunarodne posmatrače vrlo brzo, ukoliko Sjedinjene Države i njihovi partneri obezbede Severu pola miliona tona nafte godišnje, kao što su to nekada činili prema sporazumu iz 1994.

XS
SM
MD
LG