Linkovi

Američki zvaničnici smatraju da je još rano za povratak  stanovništva u Nju Orelans


Tri sedmice nakon što je uragan Karina razorio američko priobalje Meksičkog zaliva, gradovi poput Nju Orleansa još nisu spremni za povratak stanovnika, smatra šef američkih humanitarnih operacija viceadmiral Ted Alen. On ističe da su Agencija za zaštitu prirodne sredine i federalni zdravstveni funkcioneri utvrdili da su uslovi u pogošenom području opasni po zdravlje:

”Preliminarno testiranje uzoraka stajaće vode u Nju Orleansu, koje je obavljeno u skaldu sa standardima Agencije za zaštitu prirodne sredine i Centra za kontrolu bolesti, ukazuje na veoma visok nivo ešerihije koli i fekalija, što predstavlja znatnu opasnost po zdravlje, ukoliko sa takvom vodom dodjete u kontakt. Pored toga u gradu nema pijaće vode.

Viceadmiral Alen je to izjavio za program TV mreže NBC ”Susret sa novinarima“ i time odgovorio na pitanje da li je saglasan sa planom gradonačelnika Nju Orleansa da počne da dopušta stanovnicima povratak u grad ove nedelje. Viceadmiral Alen je dodao da ga je Inženjerski korpus kopnenih snaga informisao da su nasipi u gradu još nastabilni. Dodao je da to znači da možda ne bi izdržali još jednu oluju čak i ako ne bude tako intenzivna kao uragan Katrina.

”Svaki plan za ponovno naseljavanje grada mora pratiti detaljan plan o tome kako će pojedinci biti obavešteni i kako će biti na vreme evakuisani kako ne bi bili ugroženi bilo kakvom olujom. To planiranje je napredovalo, ali nije završeno i to jedna od mojih briga kad je u pitanju ponovno naseljavanje, koje bi moglo da se desi pre no što bi mi to želeli.“

U medjuvremenu, bivši predsednik Bil Klinton je izrazio optimizam povodom ideje da će se stanovnici vraćati u grad:

”Mislim da će Nju Orleans biti ponovo nastanjen u istom obimu u kojem je to bio pre uragana. Biće to medjutim, drugi ljudi... Hoću da kažem neće se svi ljudi koji su napustili grad vratiti.“

Bil Klinton je dodao kako misli da bi vlada trebalo da potroši kako je rekao ”adekvatnu sumu novca za pomoć postradalima “. Medjutim, istakao je kako misli da vlada ne bi trebalo samo ”slepo da baca novac” za oporavak devastirane oblasti. Do sada, Kongres je odobrio 62 milijarde dolara za pomoć postradalom području. U govoru održanom u četvrtak veče, predsednik Buš nije izneo nikakve podatke, ali je rekao da će federalna vlada platiti većinu troškova za oporavak od ove užasne katarstofe. Analitičari predvidjaju da bi konačna cifra mogla da predje i 300 milijardi dolara. Bivđi predsjednik Klinton kaže:

”Mislim da vlada sve to ne mora učiniti sama. Mnoge stvari se mogu završiti preko privatnog sektora i mnoge stvari će i biti završene preko privatnog sektora.“

Predsednik Klinton je istakao da je fond na čijem su čelu on i bivssi predsednik Džordž Bušom stariji, već prikupio blizu 100 miliona dolara i dodao da će ta organizacija uskoro saopštiti kako planira da potroši prikupljeni novac.
Više informacija na adresi: http://www.voanews.com/serbian/uragan-katrina.cfm

XS
SM
MD
LG