Linkovi

Milioni Avganistanaca iskoristili pravo da glasaju za članove skupštine i lokalnih saveta


Šef međunarodne izborne komisije, Piter Erben je rekao novinarima da je loša bezbednosna situacija onemogućila otvaranje nekoliko izbornih centara širom zemlje, ali da napadi pobunjenika, u koje spada i raketni napad na sedište Ujedinjenih nacija, nisu uspeli da poremete glasanje

”Biračka mesta su otvorena u svim oblastima u zemlji. Nekolicina neotvorenih centara je zaista izuzetak u odnosu na opštu situaciju“, kaže Erben.

Više od šest hiljada kandidata, uključujući oko 600 žena, takmiči se za mesta u novoj Nacionalnoj skupštini i 34 oblasna veća. Organizatori izborna kažu da će biti potrebno bar dve nedelje da se prebroje milioni glasačkih listića, koji imaju nekoliko strana. Ovi izbori se smatraju ključnim testom sposobnosti Avganistanaca da izgradi funkcionalnu demokratiju. Nakon više decenija rata i autoritarne uprave, Avganistanci sami kažu da su iskoristili šansu da izaberu sopstvene predstavnike. Ispred jednog prepunog biracckog mesta u centru Kabula, biracci su mahali kažiprstima obojenim tamno plavom bojom, kako bi pokazali da su glasali. 44 godišnji Mohamed Sadik je izjavio za Glas Amerike da su ovi izbori - dan kojim se Avganistan ponosi:

On kaže da će nakon više od 25 godina, avganistanska vlada služiti narodu i da nema drugog načina. Medjutim i dalje ostaju nerešena pitanja o tome koliko će brzo zemlja biti u stanju da evoluira u modernu demokratiju. Više od polovine stanovništva je nepismeno i mnogi delovi zemlje su podeljeni duž etničkih i plemenskih linija. Drugi potencijalni problem su sami kandidati, od kojih su neki bivši gospodari rata ili navodni surogati moćnih narko kartela. Medjutim izborni funkcioneri kažu da su i dalje uvereni da je zemlja spremna za sve izazove samouprave. Predsednik Hamid Karzai je, pošto je glasao, danas rekao da su izbori prekretnica u istoriji Avganistana. Nakon trideset godina rata, intervencija, okupacije i bede, rekao je Karzai - došao je dan samoopredeljenja.

XS
SM
MD
LG