Linkovi

Grupa američkih senatora podnela nacrt rezolucije o budućem statusu Kosova


Predlagači su senatori Džordž Vojnovič, Ričard Lugar i Džozef Bajden. U tekstu se ističe da nerešeni status Kosova nije održiv, niti doprinosi napretku ka miru i stabilnosti jugoistočne Evrope i njenoj integraciji u EU. Lideri Kosova, SCG i predstavnici UN-a pozivaju se da saradjuju na sporazumu o budućem statusu Kosova i planu njegove transformacije. Taj sporazum i plan bi, kako se navodi, trebalo da razmotre i ispune najvažnije interese stanovnika Kosova kao i gradjana Srbije i Crne Gore, putem kompromisa. Predstojeći razgovori o dugoročnom statusu Kosova trebalo bi da rezultiraju planom primene standarda za Kosovo, posebno kada je reč o zaštiti manjina.

U toku pregovora o konačnom statusu Kosova, Senat se zalaže da se kosovskim vlastima i institucijama daju šira ovlašćenja tako da bi preuzele odgovornost za napredak ali isto tako i za eventualno nazadovanje u primeni standarda. Senatori pozivaju na pojačano praćenje napretka u implementaciji standarda za Kosovo i prijavljivanje svih primera kršenja ljudskih prava, kao i na sprovodjenje široke kampanje kako bi se u javnosti stvorila svest o neophodnosi tranzicije Kosova ka konačnom statusu.

Isto tako potrebno je naglašavati značaj napretka u primeni standarda za Kosovo i neohodnost suzbijanja svih oblika nasilja i diskimirnacije da bi region mogao da krene ka budućnosti veće stabilnosti i prosperiteta, zaključuje se u nacrtu senatske rezolucije.

Ministar spoljnih poslova Srbije i Crne Gore Vuk Drašković ocenio je da su trojica američkih senatora u svom nacrtu rezolucije za rešenje statusa Kosova primenili "uravnotežen pristup" i izrazio nadu da će on biti prihvaćen.

"Nadam se da će ovaj uravnoteženi pristup biti sadržan i u samom tekstu rezolucije, jer je još uvek reč samo o nacrtu, ali je veoma važno da i u ovoj vodećoj zemlji sveta preovladava svest da nema nametnutog rešenja, da mora biti kompromisa i dogovora i da se ne smeju gaziti osnovna ljudska prava", kazao je Drašković.

Prema njegovim rečima, takav stav senatora važan je, iako SAD neće same odlučivati o tome kakvo će biti rešenje za budući status Kosova.


XS
SM
MD
LG