Linkovi

Rasim Ljajić: Stabilno rešenje za Kosovo i Metohiju nije moguće bez komprimisa i učesća Beograda


Zvaničniku državne zajednice je na više briselskih adresa potvrdjeno da Unija stoji iza integracijskih napora Beograda i Podgorice i da će, u tom svetlu, dugo očekivani pregovori o Sporazumu o stabilizaciji i pridruživanju započeti u oktobru.


Ministar Ljajić je stav o neophodom kompromisu pri rešavanju kosovskog pitanja izrekao sa govornice instituta "Konrad Adenauer" u Briselu, gde je govorio o ljdskim pravima u Srbiji i Crnoj Gori. Prije svega, u formuli " više od autonomije , manje od nezavisnosti, on nalazi prostor za kompromis, u kojem bi srpska zajednica imala takav stepen zaštite koji bi im omogućio da sami odlučuju o pravosudju, policiji, obrazovanju, lokalnoj samoupravi".

Ministar za ljudska i manjinska prava je ovom prilikom kritikovao stav medjunarodne zajednice po kojem se krenulo od " standarda pre statusa", da bi se to pretvorilo u "standarde i status" i, konačno došlo do formule "status pre standarda".

Šef delegacije Evropskog parlamenta za jugoistočnu Evropu, Doris Pak je ovom prilikom, u ime parlamenta, obećala da će EU istrajati u pomoći pri rešavanju dva posebno velika problema- statusa Kosova i državne zajednice.

Na drugoj briselskoj adresi, Evropskoj komisiji, direktor direkcije za zapadni Balkan, Rajnhard Pribe, poručio je ministru Ljajiću da očekuje da pregovori počnu u oktobru.

Pribe je uz to podvukao značaj saradnje sa Haškim tribunalom, kao uslov za napredak u integracijama Srbije i Crne Gore. U tom je svetlu, za ministra Ljajića, predaja Sredoja Lukića najbolji dokaz da je Srbija i Crna Gora ne samo spremna za saradnju sa Tribunalom u Hagu, već i dokaz tačnosti tvrdnji Beograda da se neki od optuženika ne nalaze u zemlji.

On je uveren da će ocena koju će glavni tužilac Haškog tribunala, Karla del Ponte, dati nakon posete Beogradu 29. septembra, biti veoma bitna za pozitivan signal za početak pregovora SCG i EU.

XS
SM
MD
LG