Linkovi

Kerali Mekliš: SCG među vodećim državama u domenu podsticanja preduzetništva


Srbija i Crna Gora je za 2004. proglašena medju vodećim zemljama u domenu refromi za podsticanje razvoja domaćeg preduzetništva, ističe se u najnovijem istraživanju Međunarodne finansijske korporacije (IFC) koja obuhvata 155 zemalja. U ekskluzivnom razgovoru za Glas Amerike, autor izveštaja i ekspert Međunarodne finansijske korporacije, Kerali Mekliš /Caralee McLeish/, kaže da je SCG u prošloj godini usvojila širok spektar zakona kojima su znatno poboljšani uslovi privređivanja u 10 oblasti kao što su poslovna pravila, porez, imovinsko pravo i dostupnost kredita.

“Srbija i Crna Gora je izbila na prvo mesto u ovogodišnjem izveštaju o privrednom poslovanju 155 zemalja, prvoj takvoj analizi do sada. Olakšani su uslovi za započinjanje posla, uvedeni novi propisi o radnim odnosima, olakšano je plaćanje poreza, zavedena efikasnija procedura u privrednim sudovima. U pitanju su reforme širokog spektra koje su Srbiju i Crnu Goru učinile liderom u reformama za 2004. godinu ”

Jedan od ključnih faktora privrednog razvoja je postojeća poslovna klima, kaže Kerali Mekliš:

“Prema našim nalazima, unapređenje tržišnih propisa podstiče rast domaćih investicija, i što je još važnije, efikasna regulativa pomaže povećanje stope zaposlenosti. Istraživanja ukazuju da efikasna regulacija može da doprinese porastu stope zaposlenosti do 3 odsto. I ne samo to. Poboljšanje poslovne klime takođe pomaže prelazak sive u regulisanu ekonomiju u kojoj preduzeća i kompanije plaćaju porez, radna snaga biva zaštićena, pristup poslovnim kreditima postaje jednostavniji i privredno pravosuđe funkcioniše sa manje zastoja. I mada bolja regulativa ne garantuju ulazak stranog kapitala, ona nesumnjivo doprinosi opštem jačanju privrede.”

Da bi se otvorio biznis nije uvek potreban veliki kapital. Ljudi često otvaraju svoje firme sa relativno malo novca. Sve dok nema drugih prepreka, poput nezgrapnih propisa, posao može da se pokrene relativno glatko, kaže naša sagovornica i dodaje da jeda od poruka u izveštaju Međunarodne finansijske korporacije jeste da uvođenje nove tržišne regulative ne iziskuje velika ulaganja.

“Ova vrsta reformi ne košta mnogo. Uspostavljanje kreditnog biroa koji proverava kreditnu sposobnost potencijalnog ulagača, unapređenje imovinsko-pravnog registra, unapređenje privrednog pravosuđa i slično ne košta mnogo. U zemljama koje sprovode takve promene nije problem ni ekspertize jer su i neke afričke zemlje to obavile veoma uspešno. Najvažniji faktor je politička volja, koja je u SCG prisutna”.

Glavni motiv za uspostavljanje bolje poslovne klime, navodi Kerali Mekliš, je tržišna konkurencija. SCG želi da se pridruži EU u kojoj će naići na konkurenciju kako razvijenih zapadnih ekonomija tako i srednje razvijenih istočnoevropskih privreda. Da bi bila spremna da se takmiči na tržištu, SCG treba da usaglasi svoje privredne zakone sa zakonima Evropske unije, napominje Kareli Mekliš, ekspert Međunarodne finansijske korporacije.

XS
SM
MD
LG