Linkovi

Shefer i Solana traže hapšenja svih haških bjegunaca, posebno Karadžića i Mladića


U ponedjeljak su u Briselu prvi ljudi Evropske unije i NATO, u svjetlu skore desetogodišnjice Dejtonskog mirovnog sporazuma, zatražili hitno okončanje bijega haških optuženika, posebno Radovana Karadžića i Ratka Mladića. Ukazujući na zapreke kakve još uvijek ima BiH, euro-atlantski zvaničnici su naglasili da saradnja SCG sa Hagom ide u dobrom smjeru.

I generalni sekretar NATO, Jap de Hop Sheffer i visoki predstavnik EU, Havier Solana, smatraju da bi skora desetogodišnjica potpisivanja Dejtonskog mirovnog sporazuma, mogla biti najbolja prilika da se okonča "haška priča":

Generalni sekretar NATO, Jap de Hop Sheffer:

"Godišnica Daytonskog sporazuma se približava i stoga do tada Karadžića i Mladića treba da vidimo u Hagu".

Visoki predstavnik EU za spoljnu politiku i bezbjednost, Havier Solana:

"što se saradnje sa Hagom tiče, kako se približavamo godišnjici Dejtona, svi se napori trebaju usredsrediti kako bi se svi haški optuženici tamo i našli, da bi im se sudilo".

Dvojica zvaničnika su priznali da su slični apeli, bezuspješno, upućivani i prije desete godišnjice masakra u Srebrenici.

Jap de Hop Sheffer: "Takva situacija je uznemurujuća. Za nju nemam druge riječi- to ne znači da medjunarodna zajednica i snage na terenu ne treba da učine svoje. Medjutim, prije svih riječ je o BiH i, u ovoj stvari, SCG, koje trebaju učiniti šta je potrebno."

To je za njega najveći razlog zašto zemlja još uvijek nije u članstvu Partnerstva za mir, pred čijim vratima, uz BiH, čeka još i državna zajednica.

Havier Solana je ocjenio da u Srbiji ima napretka po pitanju saradnje sa Hagom:

"Sada u Srbiji imamo samo 6 bjegunaca od kojih su dva imena veoma
važna. Medjutim, zapamtite da je donedavno, bilo skoro nemoguće smanijti
broj bjegunaca u Srbiji na samo 6 osoba".

Kada je o Kosovu riječ, upitan za komentar afere trošenja velikih suma novca za privatne potrebe kosovskog premijera, Solana je naglasio da Unija ne želi da daje svoj sud prije nego što uskoro bude objavljen izvještaj ambasadora Kai Eidea kojem će ton dati, kako tvrdi visoki predstavnik Unije, i mogući slučajevi korupcije na Kosovu.

XS
SM
MD
LG