Linkovi

Izrael se nakon 38 godina povukao iz Pojasa Gaze


Hiljade razdraganih Palestinaca nagrnule su iz izbjegličkih kampova u napuštena izraelska naselja, gdje se slavilo okončanje 38-godišnje izraelske okupacije.

Palestinski lider Mahmud Abas izjavio je da je izralesko povlačenje iz Gaze "radostan dan" za njegov narod, ali da određena pitanja, među kojima i izraelska kontrola nad vazdušnim prostorom Gaze i morskim prilazima teritoriji, još moraju da se riješe.

Pred Abasom je sada i izazov u sopstvenim redovima. Prvi je oličen u radimkalnim elementima poput organizacije Hamas.

Esktremni palestinski pokret Hamas tvrdi da su njegovi napadi na Izrael iznudili povlačenje i upozorava da se borba nastavlja:

"Želimo da potvrdimo geografsko jedinstvo naše palestinske zemlje. Oslobođenje pojasa Gaze nije kraj puta: potpuno oslobođenje podrazumjeva sve palestinske teritorije, uključujući Jerusalim i džamiju Al Aksa."

Američki državni sekretarijat pozdravio je konačno izraelsko povlačenje i saradnju Izraela i Palestinaca koja je omogućila da se povlačenje realizuje. Portparol Stejt Dipartmenta pozvao je palestinske vlasti da uspostave red u pojasu Gaze nakon haotičnog slavlja od Rafe i kan Junisa na jugu do napuštenih naselja Necarima i Dugita.

Roditelji su doveli i djecu da svjedoče istorijskom činu, a mnogi su požurili da pronađu neki suvenir. Međutim - nije se baš svako radovao. U mediteranskom moru, na plažama koje su do nedavno koristili isključivo jevrejski naseljenici danas se udavilo petoro mladih Palestinaca, dok je u jedan Palestinac poginuo, a tri ranjana u pucnjavi nakon što je grupa slavljenika prešla preko granice na egipatsku teritoriju.

XS
SM
MD
LG