Linkovi

Danas sahrana Vilijema Renkvista, sledi saslušanje njegovog naslednika


Kovčeg sa posmrtnim ostacima predsedavajućeg Vrhovnog suda, Vilijema Renkvista, koji je u subotu preminuo od raka tiroidne žlezde u 81. godini života, izloženi su u Vašingtonu, u zgradi Vrhovnog suda. Gradjani će moći da odaju poštu Renkvistu do srede, kada će biti pokopan u krugu porodice i prijatelja na Nacionalnom groblju u Arlingtonu.

Vilijam Renkvist postao je sudija Vrhovnog suda 1972. za vreme Niksonove administracije, dok ga je predsednik Regan postavio na položaj predsedavajućeg 14 godina kasnije.

Predsednik Buš je imenovao federalnog sudiju Džona Robertsa za Renkvistovog naslednika. Sudija Roberts je bio imenovan da zameni sudiju Vrhovnog suda Sandru Dej O’Konor koja je otišla u penziju, tako da je predsednik rekao da će ubrzo imenovati novog kandidata za njenog naslednika.

Suočen sa dva upražnjena mesta u Vrhovnom sudu, predsednik je odmah rešio da sudija Roberts preuzme položaj predsedavajućeg, na kojem je proteklih 19 godina bio sudija Vilijem Renkvist.

«U interesu je i suda i zemlje da prvog dana jesenjeg zasedanja ima predsedavajućeg na klupi.»

Sudija Roberts je bio imenovan na mesto sudije Vrhovnog suda Sandre Dej O’Konor, koja se penzionisala i on se već priprema za senatske pretrese na kojima naimenovanje treba da bude potvrđeno. S obzirom da je sada Roberts umesto toga imenovan na viši položaj, sudija O’Konor će možda još morati da ostane u sudu, dok predsednik ne imenuje njenog naslednika. I njega će morati da potvrdi senatska većina. Dva mesta u Vrhovnom sudu su poslednji put bila istovremeno upražnjena 1971, kada je predsednik Ričard Nikson na jedno od njih imenovao upravo Vilijema Renkvista. Inače, metso u Vrhovnom sudu je poslednji put bilo upražnjeno pre 11 godina, kada je predsednik Bil Klinton imenovao sudiju Stivena Brejera. Predsednik Buš sada ima priliku da odredi pravac u kojem će se sud kretati niz godina. Konzervativni aktivisti energično podržavaju imenovanje Robertsa i traže da predsednik, na drugo upražnjeno mesto, imenuje još jednog jakog konzervativca. Među njima je prečasni Patrik Mahoni, iz konzervativne hrišćanske organizacije pod imenom «Operacija spas», koja se protivi abortusu.

«Istorija se odvija pred našim očima i ovaj sud će se promeniti, doslovno, preko noći.»

Mnoge liberalne organizacije su već najavile da će se protiviti imenovanju sudije Robertsa, a sada se isto tako pripremaju za još jednu bitku oko potvrđivanja novog sudije. Pojedine opozicione demokrate u Senatu kažu da je politički ulog u vezi sa Robertsovim imenovanjem sada porastao, s obzirom da ga je predsednik sada imenovao za predsedavajućeg Vrhovnog suda. Mnogi pravni i politički analitičari predviđaju da će demokrate teško moći da spreče potvrđivanje sudije Robertsa u Senatu, jer do sada nije mnogo raspravljano o tome da li je on pravno kvalifikovan za Vrhovni sud. Ipak, pojedini analitičari predviđaju moguću veliku bitku oko drugog kandidata, naravno u zavisnosti od osobe koju predsednik bude imenovao. Mark Tašnet, ekspert za Vrhovni sud i profesor na Pravnom fakultetu Džordžtaunskog univerziteta, za Glas Amerike je rekao da ispitivanja javnog mnenja sugerišu da je javnost sve nezadovoljnija načinom na koji predsednik vodi rat u Iraku, porastom cena goriva u zemlji i humanitarnim i spasilačkim akcijama posle uragana Katrina.

"Sudija Roberts nije bitno konzervativniji od predsedavajućeg Vilijema Renkvista, ali je 30 godina mlađi, tako da će dugo moći da usmrava takvu viziju. Još ne znamo ko će biti zamena za sudiju O’Konor. Može se očekivati da će predsednik hteti da pronađe relativno konzervativnog kandidata. Ali će političke okolnosti u kojima je predsednik možda biti takve da će on morati da načini umereniji izbor."

U znak poštovanja prema pokojnom predsedavajućem Vrhovnog suda Renkvistu, Senat se dogovorio da početak pretresa za potvrđivanje sudije Robertsa, odloži dok Renkvist danas ne bude sahranjen.

XS
SM
MD
LG