Linkovi

Više od 50 država svijeta ponudilo pomoć u spasilačkim i drugim operacijama u području koje je pogodio uragan


Više od 50 stranih zemalja je proteklih dana ponudilo pomoć u velikoj operaciji spasavanja i evakuacije posle naleta uragana Katrine na južnu američku obalu. Dopisnik GA Beri Njuhaus izveštava da je nekoliko zemalja počelo da mobiliše timove i utovaruje u avione humanitarni materijal za razorena područja Luizijane, Misisipija i Alabame.

Nedelju dana nakon što je uragan Katrina udario u obalu Meksičkog zaliva, spasioci nastavljaju da evakuišu preživele iz uništenog regiona, a ponude za pomoć i dalje pristižu iz celog sveta. Kraljevske vazduhoplovne snage tradicionalnog saveznika Vašingtona, Britanije, počele su da prevoze stotine hiljada vojnih sledovanja za izbeglice rasute po južnim američkim državama.

Ti letovi će se nastaviti do kraja nedelje. U Parizu, zvaničnici razmatraju pomoć za istorijski francuski grad Nju Orleans, dok se osoblje francuskog Crvenog krsta priprema da krene u Sjedinjene Države.

Vodja tima Natali Tomzak izjavila je da bi iskustvo njenog osoblja u nedavnim prirodnim katastrofama, trebalo da pomogne i ljudima u Luizijani.

«Bila sam u Šri Lanki i Iranu zbog istih takvih katastrofa. I u svakoj situaciji mogu da prepoznam isto razaranje i ljude koji su izgubili sve, porodicu i sve ostalo.»

Italija šalje u Nju Orleans hiljade medicinskih paketa, gumene čamce, prečistače i pumpe za vodu. Zemlje pogodjene cunamijem su takodje medju onim koje su ponudile pomoć. Ministar inostranih poslova Tajlanda Kantati Supamongkon ponudio je

"Veoma smo srećni što možemo da pomognemo našim prijateljima, jer su Sjedinjene Države specijalni prijatelj Tajlanda."

Dok spasioci nastavljaju da izvlače ljude iz uništenih kuća i objekata, druge zemlje, među kojima su Kuvajt, Katar i Bangladeš, nude novčanu pomoć. Medjutim, nisu sve ponude stigle od američkih saveznika. Lideri Venecuele i Kube, koje imaju zategnute odnose sa Vašingtonom, takodje su ponudili pomoć. Zvaničnici Sjedinjenih Država su izjavili da se zahvaljuju na svim ponudama i da sada odlučuju šta od toga treba odmah prihvatiti, a šta ostaviti za dugoročne potrebe.

Više informacija o uraganu Katrina http://www.voanews.com/serbian/uragan-katrina.cfm

XS
SM
MD
LG