Linkovi

Kai Ejde razgovarao sa predstavnicima manjinskih zajednica na Kosovu


Specijani predstavnik generalnog sekretara Ujedinjenih Nacija za procenu standarda na Kosovu norveski diplomata Kai Ejde boravio je u severnom delu Mitrovice gde je razgovarao sa političkim predstavnicima kosovskih Srba i ostalih manjinskih zajednica.

Ejdeu su predočeni problemi sa kojima se suo;avaju manjinske zajednice u pogledu loše bezbednosne situacije, nikakavog povrataka, neprihvatljivosti plan za decentralizaciju kojim je opstanak Srba direktno ugro\en ali i sputavanje aktivnosti od strane privremenih institucija, kazao je nakon sastanka šef poslanickog kluba srpske liste za Kosovo i Metohiju, Ranđel Nojkić.

Poslednji incidenti vidno su pogoršali bezbednosnu situaciju a svima je jasno da je bezbednost faktor od čijeg poboljšanja direktno zavisi proces reforme lokalne vlasti, naglasio je Nojkić i upozorio da Srbi ne odustaju od zahteva za sveobuhvatnom i suštinskom decentralizacijom i formiranjem što većeg broja opština.

Specijalni izaslanik generalnog sekretara rekao je srpskim predstavnicima da ima puno razumevanje za položaj kosovskih Srba i njihovo ogorčenje lošim procesom povratka, ali je ipak apelovao na prihvatanje pilot projekata decentralizacije u srpskim sredinama uz napomenu da podržava zahtev za sveobuhvatnu decentrlizaciju.

Kai Ejde je kritikovao proces privatizacije na Kosovu uz komentar da isti najdirektnije šteti srpskoj zajednici.
Ejde je potom posetio i mešovito selo Svinjare južno od Mitrovice gde je imao priliku da se na licu mesta uveri u probleme tamošnjih meštana.

Istovremeno, kosovska vlada izrazila je žaljenje povodom saznanja da kosovski predsednik Ibrahim Rugova boluje od raka pluća.

"Vlada će nastojati da mobilizacijom institucija nastavi da realizuje prioritetne planova i iskreno se nada da će predsednik Rugova uspešno prevazići i ovaj kao i mnoge predhodne izazove, te da će se vratiti svim predsedničkim funkcijama za dobrobit naroda Kosova", stoji u saopstenju vlade, uz apel građanima da ostanu jedinstveni i solidarni sa predsednikom Kosova.

XS
SM
MD
LG