Linkovi

Legenda NFL-a Džeri Rajs odlazi u penziju pred 43. rođendan!


Jedan od najboljih fudbalera svih vremena Džeri Rajs, objavio je da završava profesionalnu karijeru. Legendarni hvatač odluku je doneo posle razgovora sa trenerom Denvera Majkom Šenahanom, koji mu je saopštio da bi, ukoliko bi ostao aktivan, igrao tek 4. ili 5. primača Bronkosa.

Izuzetno bogatu karijeru, Rajs je započeo pre čak 20 godina, kada ga je kao 16. pika na draftu izabrao San Francisko. U timu Fortinajnersa proveo je 16 sezona, tokom kojih je postao živa legenda NFL-a i osvojio tri Super Boula. U leto 2001. prelazi na drugu stranu Zaliva i naredne tri godine nastupa za Ouklend Rajderse, sa kojima je 2003. igrao u još jednom Super Boulu, ali je šampionsku titulu osvojila Tampa Bej. Početkom prošle sezone trejdovan je u Sijetl, a krajem maja kao slobodan igrač potpisao je ugovor sa Denverom. Međutim, odlučio je da se povuče, pre nego što je odigrao ijednu zvaničnu utakmicu za Bronkose, nešto više od mesec dana pre svog 43. rođendana.

Tokom dve decenije profesionalnog bavljenja američkim fudbalom, Rajs je ostvario neverovatnih 38 rekorda, od kojih mnogi i dalje važe. Najznačajniji su svakako ukupan broj hvatanja (1549, 448 više od drugoplasiranopg na večnoj listi Krisa Kartera), jarde iz pas akcija (22.895, 7.961 više od drugoplasiranog Tima Brauna) i TD-a hvatanjem (197, 67 više od drugoplasiranog Krisa Kartera).

Rajs na konferenciji za novinare nije najavio čime će se baviti od sada, ali je rekao da će svoje novo zanimanje prihvatiti onako kako je svojevremeno prihvatio i fudbal - "ponosno i sa namerom da istraje". Naravno, Rajsu je zagarantovano mesto u NFL "Kući slavnih", gde će ga najverovatnije izabrati 2010, prvi put kada bude mogao da se nađe među kandidatima.

XS
SM
MD
LG