Linkovi

Pregled pisanja američke štampe


Priče o teškoćama žrtava uragana Katrina i njihovih spasilaca i dalje dominiraju prvim stranama današnjih izdanja. Nju Orleans počinje potragu za mrtvima, dok nasilje ne jenjava, piše Njujork tajms. Ispod naslova list donosi veliku fotografiju jednog dobovoljca koji, do pojasa u vodi, stoji u nečijoj dnevnoj sobi, okružen stvarima koje plivaju oko njega, i pokušava da dozove stanare. Vašington post objavljuje upozorenje funkcionera da bi broj žrtava mogao da bude visok. U avetinjski praznom, potopljenom gradu, po nesnosnoj vrućini, spasilačke ekipe započele su stravični posao prikupljanja mrtvih.

Mnogi listovi takodje donose reportaže o opsežnim akcijama prihvatanja i smeštanja postradalih po ostalim južnim državama. Teksas namerava da avionima prebacuje raseljene, kaže Dalas morning njuz. Atlanta džornel konsitjušn piše da je nekim stanovnicima Nju Orleansa dozvoljeno da na kratko obidju svoje domove. Na žalost, kaže list, mnogi su mogli samo da vide krovove svojih kuća kako vire iz vode.

Dnevnici takodje pišu o tome da je drugo upražnjeno mesto u Vrhovnom sudu, zbog iznenadne smrti predsedavajućeg sudije Vilijama Renkvista, otvorilo mogućnost predsedniku Bušu da ostavi trajni konzervativni pečat na najvišem pravosudnom telu. U svojim kasnijim izdanjima, gotovo svi listovi donose i vest o tome da je predsednik Buš odlučio da za predsednika Vrhovnog suda imenuje 50-godišnjeg Džona Robertsa. Kako piše Dalas morning njuz, njegov izbor mogao bi da decenijama utiče na odluke tog suda.

List Baltimor san takodje donosi izveštaj o tome da visoke cene benzina, koje su u poslednje vreme skočile na više od jednog dolara po litru, navode mnoge ljude da menjaju ustaljeno ponašanje. Neki se trude da manje voze, drugi smanjuju troškove za izlaske, a treći traže honorarne poslove kako bi stekli neku dodatnu zaradu.

I na kraju, gotovo da nema dnevnika koji ne pominje pobedu teniserke Venus Vilijams nad njenom sestrom Serenom, u četvrtoj rundi američkog otvorenog prvenstva. To je bila njena prva pobeda nad Serenom, posle pet uzastopnih poraza u finalnim susretima na raznim turnirima. Medjutim, kako piše Boston gloub, posle meča obe sestre su izjavile da su igrale ”užasno.“

XS
SM
MD
LG