Linkovi

Oli Ren: 5. oktobra uobličavanje Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju izmedju SCG i Evropske unije


Najviši evropski zvaničnici su na neformalnom ministarskom sastanku u Newportu iskazali uverenje da je trenutno od posebne važnosti da što pre započnu pregovori Brisela i državne zajednice Srbije i Crne Gore o Sporazumu o stabilizaciji i pridruživanju. Takav stav nije poljuljao ni poziv glavne haške tužiteljice da se početak pregovora Evropse unije sa Beogradom odgodi do trenutka kada se u pritvoru Tribunala nadje Ratko Mladić.

Visoki predstavnik Evropske unije, Havijer Solana i komesar za proširenje, Oli Ren, za Balkan dva ključna briselska autoriteta, naglasili su važnost skorog početka pregovora- tako je komesar Ren, u komentaru poziva Del Ponte da se pregovori uslove hapšenjem i transferom Ratka Mladića, ipak izrazio nadu da će Savet uskoro dati Komisiji "zeleno svetlo" i da će 5. oktobra započeti uobličavanje Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju izmedju SCG i Evropske unije. Za start pregovora je, prema Renu, umesto "pune saradnje" dovoljno postojanje "bitnog napretka ka punoj saradnji sa Hagom". Naglašavajući da će se od državne zajednice tražiti više onog trenutka kada ona bude pred punopravnim članstvom, komesar za proširenje je podsetio da je sama Komisija u svojim preporukama Savetu izrečenim u Studiji izvodljivosti, već dala svoj sud- uslovi za početak pregovora već postoje.

Kada je reč o Kosovu, Solana je na završnoj pres konferenciji ministarskog skupa potvrdio da se neposredno pred dolazak u Newport sastao sa ambasadorom Kai Eideom sa kojim je razmenio mišljenja o kosovskim prilikama. Bez ulaženja u detalje, Solana je rekao da Evropska unija nema uticaja na rad Eidea i sadržaj njegovog izveštaja, za koji ipak kaže da u fokusu ima pitanja poput položaja manjina i decentralizacije.

Solana je mišljenja da će Eideov izveštaj, koji bi trebao biti osnova za moguću odluku o započinjanju razgovora o konačnom statusu Kosova, naglasiti šta još treba učiniti o pitanju ostvarivanja standarda, ali da će, u svojoj suštini, to biti, kako kaže, "konstruktivan izveštaj".

U Newportu je razgovarano i o Hrvatskoj i naporima Zagreba da , nakon više meseci odgadjanja, zajedno sa Turskom, početkom oktobra, započne završne razgovore o pristupu Uniji. Za razliku od dosadašnjih črstih evropskih insistiranja da se pre pregovora u Hagu nadje Ante Gotovina, Evropljani su, uz najavu da će se Hrvatskom baviti sredinom ovog meseca, ostavili mogućnost ulaska u pregovore "na mala vrata".

I u ovom slučaju je komesar Ren sklon mišljenju da je moguće da se hrvatska saradnja sa Hagom oceni kao potpuna i bez odbeglog generala u pritvoru Tribunala.


XS
SM
MD
LG