Linkovi

Američki Senat odobrio deset i po milijardi dolara za saniranje posledica uragana Katrina


Članovi američkog Kongresa prekinuli su letnji odmor i vratili se u Vašington kako bi razmotrili paket hitne pomoći za postradale u uraganu Katrina. Kasno sinoć, Senat je odobrio vanredna sredstva, a kasnije danas to bi trebalo da učini i Predstavnički dom.

Predsednik Buš je juče zatražio od Kongresa deset i po milijardi dolara na ime hitne pomoći državama pogodjenim uraganom Katrina. Pošto se mnogi članovi Kongresa nalaze u svojim izbornim područjima, zakonodavci su se dogovorili da aktiviraju proceduru takozvanog jednoglasnog pristanka, koja omogućava hitno donošenje zakona bez ikakvog protivljenja. Pošto je Senat sinoć usvojio paket, vodja većine Bil Frist, republikanac iz Tenesija, podvukao je hitnost te mere:

”Ljudi su zatečeni i približavaju se granici izdržljivosti. Pomoć im je potrebna odmah,“ rekao je Frist.

Najistaknutiji demokrata u Senatu, Hari Rid, nadovezao se na to:

”Ne može biti važnijeg zadatka sa kojim se suočava ovo telo u narednim danima nego što je obezbedjivanje pomoći žrtvama ove katastrofe,“ rekao je senator Rid.

Očekuje se da će Bušova administracija narednih nedelja tražiti od Kongresa dodatna hitna sredstva, pošto potrebe budu bolje procenjene. Čim kasnije danas i Predstavnički dom bude odobrio prvi paket pomoći, on će biti prosledjen predsedniku na potpis. Kongres zvanično počinje sa radom u Utorak.

XS
SM
MD
LG