Linkovi

Povrijeđen 31 zatvorenik a pet upućeno u  Kliničko bolnički centar


Pripadnici Specijalne jedinice crnogorske policije upali su protivzakonito jutros u četiri sata u prostorije istražnog zatvora u Spužu i prebili više zatvorenika, među kojima i Damira Mandića, optuženog za učešće u ubistvu direktora lista ‘’Dan’’ Duška Jovanovića. Incident je naišao na zgražavanje crnogorske javnosti.

To je danas saopštio sudija Radovan Mandić, na početku nastavka suđenja Damiru Mandiću i dodao da su specijalci sa ‘’fantomkama’’ na glavi upali u osam soba u kojima je bilo po šest zatvorenika, a da se u jednoj nalazio i optuženi Mandić.

Sudija Mandić je kazao da ne može da sudi u takvim uslovima i da se suđenje neće nastaviti dok se ne otkrije ko je to naručio.

Istražni sudija Višeg suda Hamid Ganjola saopštio je danas da je on izdao nalog za pretres ćelija u spuškom zatvoru, ali da nikome nije naloženo da fizički maltretira zatvorenike.

On je istakao da je to što se dogodilo katastrofa i da su pripadnici Specijalne jedinice zloupotrijebili položaj i ovlašćenja, najavljujući da će slučaj biti procesuiran nakon medicinskog pregleda povrijeđenih zatvorenika.

Željko Jočić, advokat Damira Mandića kazao je da za taj incident treba da daju objašnjenje ministar unutrašnjih poslova Dragan Đurović i vrhovni državni tužilac Vesna Medenica.

Vrhovni državni tužilac Vesna Medenica poručila je da će utvrditi odgovornost za eventualno prekoračenje ovlašćenja policije prilikom pretresa u istražnom zatvoru u Spužu, kada je prebijeno više zatvorenika.

Prema riječima Medenice, sve će se do detalja utvrditi i niko neće biti izuzet iz krivično-pravne odgovornosti, ukoliko je prekršio ono što Zakon o krivičnom postupku nalaže.

Vlada nije na današnjoj sjednici raspravljala o incidentu u istražnom zatvoru u Spužu, ali je najavljeno da će se ‘’o tom pitanju danas ili sjutra oglasiti nadležne državne institucije”.

Policijska hajdučija u istražnom zatvoru u Spužu najnoviji je u nizu dokaza da je u Crnoj Gori "zgažen" pravni poredak i da su obesmišljene institucije sistema, ocijenila je danas Socijalistička narodna partija.


XS
SM
MD
LG