Linkovi

Pentagon počeo veliku akciju traganja, spasavanja i pružanja lekarske pomoći žrtvama uragana


Američki vojni establišment mobiliše opremu i ljudstvo da bi pomogao preživelima uragana Katrina. Major ratnog vazduhoplovstva Erik Buterbaug rekao je za program “ Talk to America” Glasa Amerike da će američka severna komanda usaglasiti te aktivnosti.

“Formirane su zajedničke specijalne jedinice, pod imenom Katrina, i one će koordinisati sve federalne oružane snage --armiju, mornaricu i vazduhoplovstvo i sve potrebne zalihe. To je sve spremno i preduzimamo hitne akcije da pomognemo ugroženim gradjanima. ”

Pentagon pomaže u humanitarnim nastojanjima Federalne agencije za vanredne situacije, poznate kao FEMA.

Major Buterbaug je rekao da se vojska okuplja na lokaciji koja raspolaže velikim i različitim resursima.

“Mi pomažemo FEMU kroz program američke severne komande, pružajući jedinistvenu podršku tako da vojska ublaži posledice, kako se smara, užasne katastrofe. Pomoć se dostavlja na razne načine, specijalnom opremom, avionima, brodovima, na svaki način na koji možemo da pomognemo FEMI da bi pomogli državama nakon ove tragedije. ”

Oko 50 helikoptera je na putu da pomogne u spasilačkim nastojanjima duz obale meksičkog zaliva i u Nju Orleansu.

Više od 30 vojnih helikopera traga za preživelima u regionima zahvačenim katastrofom, u južnim delovima Luizijane, Misisipija i Alabame.

Specijalni timovi za brze vodene akcije na putu su da pruže pomoć gradjanima koji su izolovani poplavom, srušenim mostovima i uništenim putevima.

Pentagon je saopštio da je oko 8500 pripadnika Nacionalne garde angažovano u pružanju pomoći.

Brod bolnica ratne mornarice, “Comfort”, sa 12 operacionih sala i hiljadu kreveta će, kako se očekuje, stići u blizinu priobalnog područja početkom iduće nedelje. Još četiri broda su upučena u Meksički zaliv, koji će dopremiti pijaću vodu i zalihe za hitnu pomoć.

Ovde možete pročitati najnovije informacije o posledicama udara uragana "Katrina".

XS
SM
MD
LG