Linkovi

Mauna Kea: Kontroverzna planina


Na vrhu najviše ostrvske planine u Tihom okeanu, ugašenom vulkanu Mauna Kea, nalaze se neki od najvećih astronomskih teleskopa na svetu. Ali za havajske domoroce, Mauna Kea je sveta planina, boravište nekih od najmoćnijih bogova njihove religije i mesto na kome su sahranjeni mnogi od njihovih predaka. Nije stoga čudno da se rodjeni Havajci protive podizanju novih telekopa.

U prohladno predvečerje Kealoha Pisiota dolazi na planinu Mauna Kea radi odavanja pošte svojim precima.

Njen prijatelj, Pol Neves, objavljuje njihov dolazak duvanjem u veliku morsku školjku, a zatim oboje molitvom traže dozvolu od duha planine da stupe na sveto tlo:

Lica okrenutog ka zalazećem suncu Kealoha Pisiota silazi sa puta na golu ledinu skupljajući kamenčiće, od kojih će ona i Pol Neves sagraditi kupu kraj koje će se moliti.

”Sve naše porodice povezane su sa ovim mestom. Tu Havajci obeležavaju svoj nastanak pa i ja tu postavljam porodično svetilište.“

Legenda kaže da je Mauna Kea mesto na kome su nebeski otac Vakea i njegova supruga Papa izrodili havajska ostrva. Gospodja Pisiota kaže da su objekti na vrhu planine poremetili zemljište, zagadili vodu, poobarali kupe vulkanskog pepela i oskrnavili davnašnja groblja.

Služba za održavanje Mauna Kee pomaže Univerzitetu države Havaji u očuvanju planine kao naučnog centra i kulturnog rezervata. Direktor službe Bil Stormont kaže da služba nastoji da održi ravnotežu izmedju interesa astronoma, rodjenih Havajaca i ekoloških aktivista:

”Mislim da nema svrhe negirati da je izgradnja teleskopa značajno uticala na ekološke i kulturne resurse na planini. Mi se sada trudimo da ispunimo sve zahteve lokalne zajednice. Jedino što možemo da učinimo jeste da na što adekvatniji način odgovorimo na njihove zahteve.“

Medjutim, Kaeloha Pisiota bila je u grupi havajskih domorodaca koji su podneli brojne tužbe, pokušavajući da spreče izgradnju još četiri do šest manjih opservatorija. Američka agencija NASA odobrila je taj projekat tvrdeći da neće uticati na okolinu, ali poslednju reč u tom sporu daće Univerzitet države Havaji. Kaeloha Pisiota kaže da ne odbacuje važnost astronomije ali da jednostavno želi veću kontrolu nad sudbinom svoje kulture.

XS
SM
MD
LG