Linkovi

Konačni tekst nacrta ustava podnet iračkom parlamentu


Predsednik Iraka, Džalal Talabani, izjavio je da je nacrt novog ustava njegove zemlje spreman za izjašnjavanje od strane iračkog naroda. Predsednik Talabani rekao je da je ustav spreman za referendum, zakazan za 15. oktobar, naglasivši da je sada na iračkom narodu da odluči da li će taj dokument postati pravna osnova novog Iraka. Komitet zadužen za izradu nacrta ustava je, ranije danas, podneo konačan rezultat svog rada iračkom parlamentu, a potom je tekst nacrta ustava bio pročitan naglas. Očekivalo se da će poslanici glasati o nacrtu ustava da bi manifestovali jedinstvo zemlje. Medjutim, glasanje je otkazano, pošto su sunitski članovi komiteta odbacili podneti dokument. Posle više nedelja napornih pregovora, neki članovi komiteta su priznali da je bilo nemoguće zadovoljiti sve strane. Oni su ukazali da, i drugi članovi komiteta koji nisu suniti, nisu bili zadovoljni mnogim delovima konačnog teksta.

Medjutim, predsedavajući komiteta, Humam Hamudi, rekao je da, gledano u celni, nacrt ustava predstavlja kompromis koji se može prihvatiti.

«Članovi komiteta su potpisali nacrt ustava, zabeleživši takodje i svoje rezerve u pogledu nekih odredaba za koje smatraju da bi trebalo da budu revidirane,» rekao je Hamudi.

On je ipak pohvalio ponudjeni predlog ustava kao dokument koji su sastavili sami Iračani. Medjutim, sunitski pregovarači su ubrzo odbacili ponudjeni tekst, uprkos nekim izmenama unetim u poslednji čas kako bi se izašlo u susret njihovim primedbama. Oni su naročito prigovorili definiciji Iraka kao federalne države. Takodje su želeli da Irak bude opisan kao arapska država, što nije učinjeno. Sunitski predstavnici su se takodje usprotivili zabrani partije BAAS Sadama Huseina. Ipak, sunitski pregovarači su izjavili da njihovo odbacivanje nacrta ustava ne znači i povlačenje iz političkog procesa, dodajući da nameravaju da učestvuju na ustavnom referendumu 15. oktobra i na kasnijim parlamentarnim izborima.

XS
SM
MD
LG