Linkovi

Na zapadnom delu Grenlanda glečeri i ledeni prekrivač se ubrzano otapaju


Medjunarodni tim naučnika, koji finansira američka svemirska agencija NASA, i ekološka grupa «Grinpis», saopštili su da su u zapadnom delu Grenlanda pronašli dokaze da se glečeri i ledeni prekrivač na tom ostrvu ubrzano otapaju.

Naučnici smatraju da bi globalno zagrevanje na duži rok moglo da dovede do topljenja ledene mase na Grenlandu što bi izazvalo znatan porast nivoa vode na planeti i ugrozilo mnoge priobalne gradove i naselja širom sveta.

Stručnjak za glečere, Amerikanac Džejson Boks, i australijski istraživač Džon Helšer, koristili su uredjaje za pretraživanje dna na nekoliko glečerskih jezera na Grenlandu. Oni su pokušavali da ustanove količinu vode jezera u ovoj glečerskoj oblasti. Količina otopljene vode je važan pokazatelj zato što doprinosi ubrzanju kretanja ledene mase glečera, što sa svoje strane utiče na nivo vode u okolnim morima, pošto se glečeri, noseći led i otopljenu vodu, zapravo ulivaju u more.

«Meteorološki podaci pokazuju da je došlo do porasta temperature u protekle dve decenije. Istovremeno se povećala zona topljenja vode, a to je, smatramo, sa svoje strane doprinelo bržem kretanju glečera na Grenlandu.»

Istraživanje profesora Boksa, koje je finansirala NASA, pokazalo je da se količina otopljene glečerske vode na Grenlandu uvećala za 30 odsto u poslednjih 17 godina. On smatra da ta voda sa svoje strane doprinosi ubrzanju kretanja glečera, što je potvrdjeno i u nedavnom istraživanju NASE u ledenom fjordu Ilulisat na Grenlandu.

«Nisam verovao da će se temperaturne razlike odraziti tako jasno u ubrzanju kretanje ledene mase glečera. Znamo da su temperature porasle, ali je ova povezanost ipak bila iznenadjenje za istraživače.»

Brod ekološke grupe «Grinpis» privodi kraju dvomesečnu ekspediciju čiji je cilj da istraži uticaj klimatskih promena na Grenlandu na njegov ledeni prekrivač i glečere. «Grinpis» je pozvao na hitnu akciju razvijenih zemalja u cilju smanjenja emisije gasova koji izazivaju efekat staklene bašte i time dovode do globalnih klimatskih promena.

«Tokom dva meseca koliko smo proveli ovde prikupljajući podatke o ledenom prekrivaču i glečerima, postalo nam je jasno da je Grenland u krizi i da zaista moramo da uradimo nešto razumno da bi zaustavili globalno zagrevanje.»

Naučnici smatraju da bi, u slučaju da se ceo ledeni omotač na Grenlandu otopi, nivo svetskih okeana i mora porastao za sedam metara. Tak scenario odnosi se, kako izgleda, na daleku budućnost, ali bi kontinuirano otapanje ledenog glečera i ledenog prekrivača na Grenlandu moglo da ugrozi egzistenciju velikog dela populacije u priobalnim područjima širom sveta.

XS
SM
MD
LG