Linkovi

Visoke cijene nafte prijete da ozbiljno poremete ekonomske trendove


Nafta je ove nedjelje na svjetskom tržištu ponovo dostigle rekordno visoku cijenu, što analitičari pripisuju uraganskim prijetnjama predjelima u kojima se nalaze značajni proizvodni kapaciteti u Sjedinjenim Državama. Barel nafte skuplji je čak za 55 odsto u odnosu na isti period prošle godine, što opet – na različit način utiče na pojedine države i djelove svijeta.

MMF je objavio da bi visoke cijene nafte mogle da umanje ekonomski rast u Aziji i istovremeno podstaknu inflaciju u Indoneziji i Filipinima. U drugim analizama naglašava se da bi moglo doći do narušavanja poslovne klime u Njemačkoj, najvećoj evropskoj ekonomiji. Uopšte uzevši, visoke cijene nafte ostavljaju manje novca za investicije, prijeko potrebne za otvaranje novih radnih mjesta.

Indoneziju skupo gorivo izuzetno pogađa. Predsjednik te zemlje Susilo Bambang Judhojono pozvao je vladu i centralnu banku da zajedničkim naporima pokušaju zaustaviti pad vrijednosti nacionalne valute, koja je na najnižem nivou u više od tri godine. Judhojono je poručio da će možda biti neophodne i rigoroznije mjere, poput ukudanja subvencija na gorivo i druge proizvode.

Američka pacifička država Havaji početkom septembra uvodi zakonsko ograničenje prodaje benzina na veliko. Na Havajima je, galon benzina inače skuplji nego u bilo kojoj drugoj američkoj državi. Neki analitičari kažu da bi limitiranje cijena moglo da dovede do situacije u kojoj će snadbjevači odlučiti da naftu i njene derivate prodaju tamo gdje mogu da zarade više, što bi pesimistično gledano, moglo izazvati nestašicu benzina na Havajima.

U takvoj situaciji, Bušova administracija predlaže bolje i ekonomičnije standarde za kamionete, kombije, i neka od terenskih vozila. Popularni modeli kombija u prosjeku bi naredne godine trebalo da troše oko 11 litara benzina na 100 kilometara. Novi standardi i planovi predviđaju da se potrošnja smanji na oko 10 litara. To se odnosi i na proizvođače drugih modela koji će istovremeno biti primorani da naprave slične, skromne modifikacije u cilju smanjenja potrošnje.

XS
SM
MD
LG