Linkovi

Mitropolit Amfilohije pozvao Radovana Karadžića da se preda Haškom tribunalu


Mitropolit Srpske pravoslavne crkve u Crnoj Gori Amfilohije, pozvao je nekadašnjeg političkog vođu bosanskih Srba Radovana Karadžića da se dobrovoljno preda Haškom tribunalu.

U svom prvom intervjuu sa stranim novinarima od kraja bosanskog rata 1995. godine, Amfilohije je austrijskoj agenciji APA, Britanskom radiju i londonskom “Tajmsu” rekao da “odluka mora da bude prepuštena Karadžiću, a potom je dodao:

"Ne mogu da kažem šta bi on trebalo da uradi, ali mogu da kažem šta bih ja učinio. Ja bih otišao u Hag".

Tajms opisuje Amfilohija kao duhovnog oca Radovana Karadžića i kao nekog ko duže vreme podržava nekadašnjeg lidera bosanskih Srba. Sam Amfilohije britanskom listu kaže kako “Karadžića nije vidio još od 1995. godine.”

U tom kontekstu kaže i da bi, kada bi bio u mogućnosti, pitao Radovana Karadžića "da li želi da nastavi da živi po rupama kao gonjena životinja, ili bi bilo bolje da ode u Hag?”

Početkom mjeseca crnogorski mediji prebacili Amfilohiju i Srpskoj crkvi da Karadžića skriva u Jovan Dolu.

Amfilohije je to odbacio, ali nije kategorično isključio opciju da se Karadžić ne može naći u nekoj od crkava. “U ovom svijetu čuda sve je moguće”, kazao je mitropolit Amfilohije.

Njegov poziv radovanu Karadžiću dolazi samo mjesec poslije molbe Karadžićeve supruge Ljiljane Zelen Karadžić da se dobrovoljno uputi u Hag. Amfilohije je ocijenio da je to bila odluka pod prijetnjama kojima je familija izložena.

Tajms prenosi i reakciju komandanta EUFOR-a u Bosni i Hercegovini, Dejvida Likija: "Hvala Bogu da se i Srpska pravoslavna crkva pridružila sve većem broju apela na Karadžiča da se preda. Što duže Karadžić odlaže svoju predaju, to će ga njegov narod više prezirati", rekao je Liki.

Podgorički nedjeljnik “Monitor” objavio je da predstavnici Srpske crkve pregovaraju sa tajnim službama Sjedinjenih Država o predaji Karadžića, što bi moglo da se desi u septembru.

Ambasador SAD za pitanja ratnih zločina Pjer Rišar Prosper izjavio je juče u Beogradu da tokom predstojeće jeseni očekuje hapšenje i Karadžića i Ratka Mladića.

Severnoatlantski vojni savez pozdravlja poziv mitropolita Amfilohija Radovanu Karadžiću

Predstavnica NATO, Simon Klemans, u izjavi za Glas Amerike je, pozdravljajući čin mitropolita Amfilohija, podsetila je na stalne pozive na predaju, koji se iz Brisela upućuju preostalim haškim beguncima, posebno Radovanu Karadžichu i Ratku Madiću. Poziv je tim pre važniji, što se SPC optužuje da pomaže beg nekadašnjeg lidera bosanskih Srba, ukazuje zvaničnica Saveza, lično uverena da se, nakon deset godina bega, konačno "steže mreža" oko Karadžića i Mladića i da će se oni uskoro naći pred licem pravde u Hagu.

Kada je reč o Ratku Mladiću, još je jasniji nedavno bio generalni sekretar NATO, Jap de Hop Shefer:

"Ratko Mladić mora doći u Hag, sve dok on ne bude tamo, na snazi je ovaj važan uslov članstva SCG u partnerstvu za mir. Ja nisam taj koji može Mladića da dovede u Hag- to zavisi od volje srpskih vlasti - i to je pitanje na koje oni moraju da odgovore. I sam sam tokom proteklih sedmica video i čitao o naznakama i komentarima o izvesnosti njegovog hapšenja. Medjutim, to se treba i dogoditi".


Nikčević: Amfilohije nije pozvao Karadžića da se preda

Šef kabineta mitropolita Crnogorsko-primorskog Radomir Nikčević negirao je danas da je Amfilohije pozvao Radovana Karadžića da se preda Tribunalu.

"Nije tačno da je Amfilohije pozvao Karadžića da se preda haškom sudu. On je samo izjavio stranim novinarima da je to isključivo pitanje lične odluke i odgovornosti pred Bogom i narodom, kako njegove tako i samog Karadžića ili bilo koga drugoga, a ne pitanje bilo čijg nametanja", kaže se u Nikčevićevom demantiju.

XS
SM
MD
LG