Linkovi

Više od 60 ljudi izgubilo život u poplavama koje su pogodile delove centralne i istočne Evrope


Dok u tim evropskim regijama padaju kiše kakve nisu zabeležene godinama, u Portugalu besne požari.

Spasilačke ekipe u zemljama istočne i centralne Evrope nastavljaju da evakuišu stanovnike područja pogodjenih poplavama i odronima zemljišta posle četiri dana olujnih kiša u Alpima. U Austriji, gde su poginule najmanje četiri osobe, nastavljaju se spasilačke operacije a nevreme počinje da jenjava. Četiri osobe takodje su poginule u poplavama u Švajcarskoj, koje se smatraju najgorim nevremenom od 1999. godine. Spasilačke ekipe helikopterima evakuišu žitelje udaljenih nemačkih i austrijskih sela.. U Nemačkoj je zbog dramatičnog rasta vodostaja na manjim rekama opasnost od poplava zahvatila i gradove na obalama Dunava.

U Rumuniji je protekle nedelje stradalo 18 osoba a samo u poslednja 24 sata poginulo je sedmoro stanovnika. Poplavljeno je više od 500 rumunskih naselja a evakuisano preko hiljadu i po ljudi. Poplave i odroni su presekli snabdevanje električnom energijom, transport i komunikacije u mnogim delovima kontinenta. Nevreme je zahvatilo i Sloveniju, gde su registrovane najobilnije padavine u poslednjih pedeset godina. Poplave su pogodile i Sloveniju i Hrvatsku.

U medjuvremenu, svežije temperature i povećana vlažnost vazduha pomažu vatrogascima u borbi protiv niza požara u severnom i centralnom Portugalu. Nekoliko evropskih nacija poslalo je helikoptere i avione u pomoć portugalskim vatrogascima. U požarima u toj zemlji ove godine je stradalo najmanje 15 osoba.

XS
SM
MD
LG