Linkovi

Denijel Frid: Nismo intervenisali na Kosovu zaustavjajući etničko čišćenje da bismo omogućili monoetnički monopol drugoj strani


Pomoćnik državnog sekretara za evropske i evroazijske poslove, Denijel Frid, izjavio je da privremena vlada Kosova «ima da uradi još mnogo toga» da bi počeli pregovori o konačnom statusu pokrajine. U razgovoru sa Ivanom Kuhar, Frid je istakao da Priština treba da pokaže da je sposobna da odgovori obavezama prema svim gradjanima Kosova. Pomoćnik državnog sekretara za evropske i evroazijske poslove, Denijel Frid, rekao je da se bliži vreme za rešavanje konačnog statusa Kosova. Ali, rekao je Frid, pre nego što pregovori mogu da počnu, vlasti na Kosovu moraju dokazati da su sposobne da garantuju “valjano i odgovorno upravljanje”. Frid je takođe pozvao Kosovsku vladu da pruži ruku srpskoj manjini.

Denijel Frid: Mi – Sjedinjene Države, NATO – nismo intervenisali na Kosovu zaustavjajuchi etničko čišćenje da bismo omoguchili monoetnički monopol drugoj strani. Želimo da vlast na Kosovu zauzme pravi stav i počne da čini ono što treba, a kada to počne da se događa, počeće da se odvija i proces budućnosti Kosova.

Pomoćnik američkog državnog sekretara je rekao da će Sjedinjene Države raditi sa balkanskim državama na njihovoj integraciji u evro-atlantske strukture i dodao da vrednosti demokratije, vladavine zakona, poštovanja ljudskih i manjinskih prava i tržišne ekonomije, ccine temelje evro-atlantske zajednice. Denijel Frid je rekao da Sjedinjene Države veruju da će vizija “zajedničke evropske budućnosti” doneti balkanskom regionu mir, stabilnost i prosperitet. Zvaničnik Državnog sekretarijata je optimista u pogledu budućnosti Balkana.

Denijel Frid: Optimista sam zbog toga što mislim da su narodi na Balkanu probali ekstremni nacionalizam i videli da je to katastrofa. On ne donosi ništa drugo do bedu. Rekao bih da su ljudi sada spremni da probaju slobodu.

Pre nego što je postao pomoćnik državnog sekretara za evropske i evroazijske poslove, Frid je bio ambasador u Poljskoj, a kao diplomata od karijere takođe je službovao u bivšem Sovjetskom Savezu i bivšoj Jugoslaviji.

XS
SM
MD
LG