Linkovi

Državni sekretarijat osudio komentare popularnog propovednika


Državni sekretarijat je juče osudio izjavu tele-evangeliste, propovednika Peta Robertsona da bi SAD trebalo da izvrše atentat na venecuelanskog predsednika Huga Čaveza. Portparol Stejt departmenta je tu izjavu nazvao neprihvatlhjivom i dodao da je svaka ideja o bilo kakvim neprijateljskim akcijama Amerike protiv vencuelanskog lidera -- neosnovana.

Bušova administracija već godinama ima problematične odnose sa populističkim, levičarskiom predsednikom Venecuele. Medjutim, Vašington je osudio komentar Peta Robertsona i jasno stavio do znanja da nema nikakve neprijateljske namere prema vladi Huga Čaveza. Reagovanje Stejt departmenta usledilo je izjavi konzervativnog hrišćanskog propovednika, Robertsona, koji je u svojoj redovnoj TV emisiji izrazio mišljenje da Čavez predstavlja opasnost po SAD i da bi stoga trebalo da bude likvidiran. Na jučerašnjem brifingu, portparol Državnog sekretarijata Šon Mekkormik izjavio je da je Robertson izrazio mišljenje kao privatno lice i da vlada SAD to mišljenje ne deli.

Ti komentari su nedolični; oni ne predstavljaju politiku SAD. Svaka optužba, svaka ideja da planiramo bilo kakvu neprijateljsku akciju portiv Venecuele ili venecuelanske vlade -- sasvim je neosnovana.

Venecuela je oštro reagovala na izjavu Peta Robertsona; njen potpredsednik je rekao da je Robertsonov komentar terorističke prirode i da će staviti na probu kontraterorističku politiku Vašingtona. Venecuelanski lider tvrdi da su SAD podržale pokušaj puča protiv njega 2002. i da američki zvaničnici planiraju njegovo ubistvo. Sve te optužbe Vašington odlučno odbacuje.

Robertson je u svojoj TV emisiji ustvrdio da bi -- ukoliko Čavez već misli da SAD pokušavaju da ga likvidiraju -- to trebalo i da se uradi. On je dodao da predsednik Čavez od svoje zemlje želi da napravi oazu za komunističku infiltraciju i muslimanske ekstremiste. Portparol Stejt departmenta je povukao jasnu crtu izmedju preteće izjave Peta Robertsona i, kako je rekao, dugoročne zabrinutosti Vašingtona zbog nekih aspekata venecuelanske politike.

Zvaničnici administracije, uključujući sekretara za odbranu Donalda Ramsfelda koji je prošle nedelje boravio u Latinskoj Americi, kritički se izražavaju o bliskim vezama predsednika Čaveza sa kubanskim predsednikom Fidelom Katrom i optužuju ga da pospešuje nemire u drugim latinoameričkim zemljama. Šon Mekkormak je dodao medjutim da SAD održavaju politički dijalog sa venecuelanskom vladom i da se nadaju da će se ona pridružiti pozitivnom planu za čitavu hemisferu. Na američkom tržištu -- Venecuela je jedan od najvećih snabdevača naftom.


XS
SM
MD
LG