Linkovi

Izaslanik generalnog sekretara UN Kai Eide kaže da je nezadovoljan  napretkom na Kosovu, ali i ponašanjem Beograda


Specijalni izaslanik generalnog sekretara Ujedinjenih nacija za ocenu standarda na Kosovu Kai Ejde izjavio je u razgovoru sa predsednikom Srbije Borisom Tadićem i ministrom spoljnih poslova Vukom Draškovićem da nezadovoljan postignutim napretkom na Kosovu ali i ponašanjem Beograda.

Eide je izjavio da je očekivao da će videti veći napredak u međusobnim odnosima Albanaca i Srba i izrazio nadu da će napredak ipak uskoro biti ostvaren kako bi on mogao da napiše kredibilan i solidan izveštaj, a zatim uputio apel zvaničnom Beogradu da ubedi kosovske Srbe da uđu u pokrajinske institucije i da se uključe u proces decentralizacije. Voleo bih da Beograd podstakne kosovske Srbe da se uključe u projekat stvaranja pilot opština, rekao je Eide i dodao da je to u interesu kosovskih Srba i izrazio nadu da će Srbi dobiti zeleno svetlo i za uključenje u ostale institucije, pre svega skupštinu.

Vuk Drašković je ocenio da Kosovo nije ni blizu trenutka da mogu da počnu razgovori o budućem statusu pokrajine koji se, po mišljenju šefa diplomatije Srbije i Crne Gore, mora definisati dijalogom Beograda i Prištine uz poštovanje volje i zahteva kosovskih Albanaca i Srba. Drašković je zatim naglasio da kada je reč o Srbima došao je trenutak da i mi ovde u Beogradu i naš narod na Kosovu i njihovi lideri shvatimo da nije dovoljan argument samo reći ne. Moramo kazati i za šta smo i kada je u pitanju decentralizacija i kada su u pitanju pilot projekti i kada je u pitanju plan A ili plan B..., rekao je Drašković.

Kai Ejde i predsednik Srbije Boris Tadić ocenili su da su za postizanje željenog napretka u decentralizaciji Kosova potrebni ustupci i da je dijalog Beograda i Prištine važno sredstvo u postizanju željenog napretka u decentralizaciji koja je od suštinske važnosti za srpsku zajednicu, kaže se u saopštenju iz Tadićevog kabineta.

XS
SM
MD
LG