Linkovi

Danas vam predstavljamo film «Red Eye»


Mladi i sve popularniji glumci - Rejčel Mekadams i Kilijan Marfi, zvezde su napete igre 'mačke i miša' u psihološkom trileru koji je režirao veliki majstor 'saspensa' Ves Krejven.

U početku sve izgleda kao slučajan susret na aerodromu, dok se čeka noćni, takozvani «red-eye» let. Liza, menadžer luksuznog hotela u Majamiju, putuje kući posle kratkog, emotivnog puta prouzrokovanog smrtnim slučajem u porodici. U avionu, iznenadi se kada vidi da pored nje sedi Džekson, lepo vaspitani čovek sa kojim je popila piće i malo flertovala u kafeu na aerodromu.

Međutim, Liza uskoro saznaje da nije reč o slučajnosti.

Džekson je ubica. On hladnokrvno objašnjava da je njegov saučesnik spreman da ubije Lizinog oca ukoliko ona ne pozove svoj hotel telefonom iz aviona i sredi da vrlo važnog političkog funkcionera, koji je tamo odseo, prebace u određenu sobu. Veliki deo zapleta priče dešava se dok su dvoje protagonista u svojim sedištima u avionu – Liza do prozora, a Džekson pored prolaza. Rejčel Mekadams ističe da je to samo doprinelo da tenzija bude još veća.

«Meni je to u stvari pomoglo. Mislim da je na neki način ta situacija bila zahvalna za tenziju kakvu osećate u tim okolnostima, kada ste bukvalno u situaciji da treba da budete 12 sati sa nekim, kada su vam kamere usmerene u lice i kada je pristuan toliki pritisak. To je podiglo atmosferu, sve je izgledalo još hitnije i moram da kažem da sam prilično srećna što se sve bilo tako postavljeno»

Irski glumac Kilijan Marfi kaže da je za njega izazov, a samim tim i ono što ga je privuklo radu na ovom filmu, bilo igranje dvostruke uloge. Prvo je morao da očara Lizu i publiku, a zatim da otkrije svoju zlu prirodu.

«Psihologija je neverovatna stvar. To je kada uspete da prodrete nekom u mozak i ponašate se na način, kakav nikada ne biste ni pomislili, i kada se zuopšte ne vodite moralom. Sve je to fascinantno.»

Reditelj Ves Krejven dobro je poznat po svojim horor ostvarenjima, kao što su «Noćna mora u Ulici brestova» ili trilogija «Vrisak», ali u filmu «Red Eye», nema natprirodnih čudovišta ili monstruma. Vrlo rečiti, bivši univerzitetski profesor engleskog jezika kaže da je najvćei deo psihološke napetosti u ovom filmu izvedeno iz strahova u vezi sa letenjem, koji postoje u pravom životu i bez sumnje imaju veze sa terorističkim napadima 2001. godine.

«Da, mislim da je to nešto što se ne može ignorisati. Kada sam pročitao scenario i seo da razgovaram sa ljudima iz studija, tipično pitanje koje oni postavljaju svakom reditelju jeste: 'Kakva je vaša vizija našeg filma?', a ja sam odgovorio: 'Ono što želim da uradim na kraju, jeste da naglasim činjenicu da se sve završava tako što se ona bori sa ovim tipom u kući u kojoj je odrasla.' Za mene je to bilo veoma važno, to je na neki način publici govorilo: 'Znam da negde duboko u sebi čeznete da se vaša zemlja bori u igri u kojoj postoje pravila. Ja sam tako video ovaj film, na neki način to je film o tome kakav je svet danas i u tome je njegova srž. Na taj način on izaziva osećanja običnih ljudi, koja možda ne bi da je reč o uobičajenom trileru.»

Rejčel Mekadams veruje da ta veza sa realnošću čini ovo maštovito ostvarenje posebno uverljivim.

«Obožavam trilere, a ne volim horor filmove. Ne bih da se Ves Krejven uvredi, ali mislim da je to što nisam videla puno njegovih horor filmova kompliment, jer znam da su previše strašni za moj ukus. Međutim, ništa ne može da ti izazove lupanje srca i skoro te sruši sa stolice, kao što može dobar triler. Sjajan je osećaj kada na kraju bioskop napustite osećajući neki vid umora. Tako sam se ja osećala kada sam gledala film, a ja sam znala šta će biti na kraju.»

U filmu «RED EYE» pojavljuje se još i Brajan Koks, kao Lizin otac, čija sudbina zavisi od pokušaja političkog ubistva. «RED EYE» je u redovnu bisokopsku distribuciju u Americi krenuo 19. avgusta, a u ostale delove sveta dolazi početkom septembra.

Povezani članci

XS
SM
MD
LG