Linkovi

Vojislav Šešelj počeo svedočenje na suđenju Slobodanu Miloševiću


Svedočenje u odbranu Slobodana Miloševića danas je pred Haškim tribunalom započeo lider Srpske radikalne stranke Vojislav Šešelj, koji je i sam optužen za ratne zločine u Hrvatskoj, Vojvodini i BiH i u pritvoru očekuje sudjenje.

Šešelj je pred sudijama spremno potvrdio da je cilj njegove partije stvaranje Velike Srbije koja bi obuhvatala sve "srpske zemlje i "glavninu" srpskog naroda. "U toj državi bi u bratskom jedinstvu živeli: Srbi pravoslavci, Srbi katolici, Srbi muslimani, Srbi protestanti i Srbi ateisti", precizirao je on. Za Miloševićevu Socijalističku partiju Srbije kazao je da se "nikada nije zalagala za Veliku Srbiju, nego isključivo za očuvanje Jugoslavije".

Lider radikala je negirao navod optužnice koji Miloševiću i drugim zvaničnicima njegove vlasti na teret stavlja da su sproveli "zajednički zločinački poduhvat" protiv kosovskih Albanaca.

"Ja sam tada bio potpredsednik Vlade Srbije i mogu da posvedočim da nikakvog zajedničkog zločinačkog poduhvata nije bilo. Na sve načine pokušavali smo da nadjemo mirno političko rešenje kosovskog problema i izbegnemo NATO agresiju", rekao je on.

Rat na Kosovu izazvale su, po Šešelju, SAD podrškom albanskim teroristima, a u cilju razmeštanja svoje vojske u pokrajini. Šešelj je tvrdio i da su policija i vojska na Kosovu protiv terorista delovale zakonito, bez primene prekomerne sile i da nisu napadale, ni proterivale albanske civile.

Konferenciju u Rambujeu Šešelj je nazvao podvalom, jer pregovora nije bilo, a Srbija je izložena pritisku da prihvati neprihvatljivo, - okupaciju Kosova.


XS
SM
MD
LG