Linkovi

Nepoznati napadači ispalili tri rakete iz luke Akaba u Jordanu pri čemu je ubijen jedan jordanski vojnik dok je drugi ranjen


Jedna od raketa zamalo je pogodila brod američke mornarice usidren u luci, dok je druga pala preko granice, na izraelsku teritoriju.

Jedna raketa tipa «Kaćuša» preletela je pramac američkog vojnog broda u luci Akaba na Crvenom Moru i zabila se u obližnje skladište jordanske vojske. U eksploziji je poginuo jordanski vojnik Ahmad Džamal Najdavi, a teško ranjen još jedan Jordanac.

Pozivajući se na neimenovanog jordanskog zvaničnika, državna novinska agencija Petra prenosi da je drugi projektil eksplodirao blizu vojne bolnice u Akabi, dok je treća preletela preko granice i pala blizu izraelskog grada Eilata. Preliminarni rezultati istrage ukazuju da su rakete ispaljene iz jednog skladišta u Akabi koje su nekoliko dana ranije iznajmila četvorica Iračana i Egipćana.

U saopštenju američke Pete Flote u Barheinu, navodi se da je raketa preletela pramac broda Ešlend, i pogodila skladište na obližnjem doku, pri čemu je u krovu zgrade ostao krater prečnika dva i po metara. Kako se dodaje, dva američka vojna broda u vreme napada su bila usidreni u luci. Niko od američkih vojnika nije potvrdjen, a oba broda napustila su luku odmah posle napada.

Kako prenosi Asošijejted Pres, jedna od raketa pala je na automobil izraelskog taksiste u Ejlatu ali nije eksplodirala. Vozač taksija je lakše povredjen.

Odgovornost za napad je, u saopštenju na Internetu, preuzela militantna organizacija povezana sa Al Kaidom, koja sebe naziva Brigade Abdulaha Azama, ali istinost te tvrdnje još nije proverena. Ta grupa je jedna od nekoliko terorističkih organizacija koje su preuzele odgovornost za prošlomesečne napade u egipatskom letovalištu Šarm el Šeik kada su poginule najmanje 64 osobe. Ista grupa je preuzela odgovornost i za napad u Tabi na Sinajskoj gori prošle godine.

Inače, egipatska policija je saopštila da je uhapsila Hasana el-Arišija, četvrtog osumnjičenog u vezi sa napadima u Šarm El Šeiku.

Jordanske snage bezbednosti kažu da su u poslednjih nekoliko godina razbile izvestan broj terorističkih ćelija povezanih sa Al Kaidom. Islamski ekstremisti osudjuju Jordan i Egipat zbog njihovih mirovnih sporazuma sa Izraelom, i tesnih veza sa Zapadom. Terorista jordanskog porekla, Abu Musab al-Zarkavi povezao se sa Al Kaidom i smatra se odgovornim za neke od najtežih napada u susednom Iraku. Jordanski sud ga je u odsustvu osudio na smrtnu kaznu zbog ubistva američkog diplomate u Amanu.

Inače, raketa Kaćuša koja je upotrebljena u napadu u Akabi je relativno neprecizan projektil koji su često koristili palestinski ekstremisti kao i pripadnici ekstremističke grupe Hezbolah u Libanu. Akaba na Crvenom Moru je jedina luka u Jordanu. Pre rata u Iraku bila je mirno letovalište popularno medju roniocima, ali je posle američke invazije na susednu zemlju postala važna luka za transport robe u Irak.

Nemački sud osudio Marokanca osumnjičenog za terorističke napade 11. septembra

Nemački sud osudio je Marokanca Munira el-Motasadeka na sedam godina zatvora zbog toga što pripada terorističkoj organizaciji. Međutim, kako javlja dopisnik «Glasa Amerike» iz Brisela, Rodžer Vilkison, sud je oslobodio Motasadeka od optužbe da je umešan u terorističke napada na SAD - 11. septembra 2001. godine.

Trideset-jednogodišnji Motasadek, stanovnik Hamburga i kako je i sam priznao, prijatelj trojice samoubica, koji su 11. septembra oteli avione, oduvek je poricao da je znao bilo šta o zaveri da se izvreše napadi na tlu SAD. Uprkos tome, proglašen je krivim 2003. godine i osuđen na 15 godina zatvora zbog saučesništva u ubistvu u vezi sa napadima na Njujork i Vašington, kao i zbog toga što je pripadnik terorističke organizacije.

Te kazne je godinu dana kasnije odbacio Vrhovni sud Nemačke, koji je saopštio da je američka Vlada prikrila informacije koje su bile značajne za Motasadekovu odbranu.

Novo suđenje, koje je trajalo skoro godinu dana, a završilo se danas, u velikoj meri oslanjalo se na dokaze dobijene od osumnjičenih pripadnika al-Kaide pritvorenih u SAD, čije svedočenje Vašington nije dozvolio tokom prvog procesa. Pozivajući se na bezbednosne razloge, američki zvaničnici nisu dozvolili da sud ispita zatvorenike, ali su im omogućili da vide zapisnik sa informacijama, koje su dobili u istrazi. Sudija Ernst Rajner Šud, koji je vodio novo suđenje u Hamburgu, kritikovao je SAD zato što sudu nisu dozvolile pristup zavorenicima iz al-Kaide, naglašavajući da zapisnici njihove istrage nisu pružili valjan dokaz Motasadekove umešanosti u događaje 11. septembra 2001.

Međutim, sudski predstavnik za medije, Sabine Vestfalen, rekla je preko prevodioca da je student iz Maroka proglašen krivim po drugoj optužbi.

«Osumnjičeni je osuđen na sedam godina zatvora, zbog članstva u terorističkoj organizaciji»

Motasadek je priznao da je bio u trening kampu al-Kaide u Avganistanu i potvrdio da je obavljao finansijske transakcije za trojicu pilota samoubica, koje je upoznao u Hamburgu, dok su sva trojica bili u pilotskoj školi u SAD. Iako Marokanac nije proglašen krivim kao saučesnik u terorističkim napadima 11. septembra, Andreas Šulc, nemački advokat rođaka žrtava 11. septembra, izrazio je zadovoljstvo današnjom presudom.

«Ovo je veoma zadovoljavajuće za porodice žrtava i mi smo prilično uvereni da će ova presuda biti konačna»

Međutim, sledi još jedna pravna bitka. Motasadekov advokat, Ladislav Abišić, rekao je da će se žaliti na kaznu i dodao da čak iako ta žalba ne uspe, ne očekuje da će njegov klijent morati da provede više od jedne godine u zatvoru, pre nego što ga proteraju iz Nemačke. Razlog za to je vreme koje je Motasadek već proveo u zavoru.

XS
SM
MD
LG