Linkovi

Značajan napredak u proučavanju zemljotresa


Geolozi u Kaliforniji uključili su se u projekat za koji mnogi smatraju da bi mogao da bude opasan, ali i da dovede do značajnih otkrića kada je reč o razumevanju zemljotresa.

Počelo je kao obično test bušenje, pre tri godine. Bušotina je u međuvremenu bila sve dublja, dve milje duboka kada je stigla do aktivnog središta raseline San Andreas. Savezna država Kalifornija, u kojoj se raselina San Andreas nalazi, smatra se opasnim trusnim područjem: Poslednje tri godine naučnici su proveli bušeći u blizini pukotine, u predelu u kome dolazi do manje seizmičke aktivnosti i tom prilikom su uspeli da izvade uzorke, koje će analizirati u laboratorijama širom sveta. Geolog Džon Solum kaže:

«Dobićemo uzorke sa onih lokacija gde dolazi do zemljotresa, i na tim mestima biće postavljeni instrumenti, tako da se radi o sjajnoj prilici»

Zemljotresi, ta iznenadna silovita pomeranja zemljine površine, mogu da se dogode, gde god postoje pukotine u zemljinoj kori, poznatije kao raseline. Severna Italija, Japan i Indonezija su, pored Kalifornije, poznati po jakim zemljotresima. Uzorci izvađeni iz raseline San Andreas odražavaju mešavinu čvrsto i zdrobljenog kamena. Jedan od načina da naučnici prepoznaju kada su došli do aktivnog dela rasedline jeste zdrobljeni kamen. Dajan More, takođe geolog objašnjava.

«Stvaranjem raseline kamen je priklješten što je verovatno dovelo do njegovog mrvljenja i stvaranja materijala od vrlo sitnih granula, koji je s obe strane slabiji od kamena»

Naučnici ne veruju da će njihovo bušenje izazvati zemljotres.

«Bušotina je u prečniku svega 20 centimetara, što nije mnogo u poređenju sa fudbalskim igralištem, tako da neće imati veliki uticaj na raselinu»

Otkriće različitih materijala je značajan napredak u proučavanju zemljotresa, ali to je samo početak. Tokom analize uzoraka, naučnici se nadaju da će uspeti da saznaju više o različitim modelima ponašanja rasedlina i kako one izazivaju zemljotrese.

XS
SM
MD
LG