Linkovi

Proteklu nedelju obeležile rekordno visoke cene nafte


U senci činjenice da je samo u noći između četvrtka i petka galon benzina ovde u Vašingtonu poskupeo za čak 19 centi, ostao je sudski postupak protiv najvećeg maloprodajnog lanca na svetu, baš kao i anti-inflatorne mere američkih monetarnih vlasti.

Povećanje kamatnih stopa

Američka Centralna banka povisila je kamatne stope za četvrtinu procenta, na 3.5 odsto. Federalne rezerve na taj način pokušavaju da kontinuiranim, odmjerenim povećanjem kamatnih stopa obuzdaju inflaciju. U međuvremenu, je saopšteno da je potrošnja u julu porasla za 1.8 odsto u odnosu na prethodni mesec, najviše zahvaljujući sniženjima koja već nedjeljama nude američki proizvođači automobila. Ako se izuzme prodaja automobila rast u maloprodaji bio je svega 0.3 odsto. Analitičari upozoravaju da bi visoke cene nafte mogle isprazniti novčanike i tako negativno uticati na potrošnju.

Rekordne cene nafte

A što se tiče cena nafte – one su protekle sedmice dosegle rekordan nivo – više od 66 dolara. Eksperti kažu da je za to kriva velika potražnja ali i problemi u rafinerijama. Cena nafte se za godinu povećala više od 40 odsto.

Potpisan zakon o energetici

Predsjednik SAD Džordž Buš potpisao je zakon o energetici koji bi kako je rekao trebalo da ojača američku ekonomiju i umanji zavisnost zemlje od nafte iz inostranstva. Oni koji podržavaju zakon kažu kažu da će poreske olakšice vredne 11 i po milijardi dolara ohrabriti domaću proizvodnju nafte i alternativnih goriva, dok kritičari ističu da zakon ne umanjuje sve veći zahtjev tržišta za naftom, dok istovremeno doprinosi ozbiljnom ugrožavanju prirodne sredine.

Tužba protiv Volmarta

Konačno, najveći maloprodajni lanac u svetu, Volmart, zatražio je od federalnog suda da obustavi postupak koji je jedna radnica pokrenula protiv uprave zbog toga što je – kako tvrdi – Volmarft favorizovao muškarce i plaćao ih više. Prva sudska instanca odlučila je da se tužbi protiv Volmarta može pridružiti i ostalih milion i 600 hiljada radnica. Volmart negira da je bilo polne diskriminacije i navodi kako nije fer braniti se na sudu po tužbi tako velike grupe.

XS
SM
MD
LG