Linkovi

Veldon želi još jedan osvrt na istragu komisije koja je istraživala teroristčke napade 11. septembra


(file photo)" hspace=2 src="/serbian/images/ap_Congress_Curt_Weldon_file_210.jpg" width=175 align=left vspace=2 border=0>Kongresmen iz Pensilvanije, Kurt Veldon, apeluje da se sprovede istraga i utvrdi zašto je nezavisna komisija, koja je istraživala terorističke napade 11. septembra 2001.godine, zanemarila informacije da su neki od otmičara aviona korišćenih u napadima identifikovani kao potencijalne pretnje više od godinu dana PRE napada.

Republikanski kongresmen Kurt Veldon iz Pensilvanije je rekao da je tajna vojna obaveštajna jedinica pod nazivom ”Able Danger“ identifikovala kao potencijalne teroriste četvoricu od 19-torice otmičara, koji su izvršili terorističke napade 11. septembra u Njujorku, Vašingtonu i Pensilvaniji:

“Oni kažu da je 1999. godine i septembra 2000. godine zapravo identifikovana ćelija Mohameda Ate, i to u tri odvojena navrata, i da je izdata preporuka da se o tome obavesti Federalni istražni biro. Vladini advokati su im rekli da to ne mogu da učine.“

Kongresmen Veldon je rekao da želi da se kongresnom istragom utvrdi ko je sprečio razmenu tih informacija i zašto nezavisna komisija, koja je istraživala napade, nije uključila taj slučaj u svoj konačni izveštaj prošle godine. Kongresmen Veldon je rekao da je jedan od neidentifikovanih vojnih obaveštajnih analitičara razgovarao sa pomoćnicima članova komisije svega nekoliko dana pre izdavanja završnog izveštaja. Medjutim, ko-predsedavajući te komisije, bivši kongresmen Li Hamilton, izjavio je za TV mrežu CBS da te informacije nisu dostavljene članovima komisije.

”Svima je ime Muhameda Ate veoma poznato i da je ono pomenuto izazvalo bi alarmiranost i postalo fokus naše istrage.“

Grupa udovica čiji su muževi nastradali u terorističkim napadima 11. septembra pridružile su se apelu da se obavi istraga. One su izjavile da su uznemirene saznanjem da komisija nije bila informisana o tome da su obaveštajni analitičari možda identifikovali terorističku ćeliju mnogo pre napada 11. septembra.

XS
SM
MD
LG