Linkovi

Džo Dumars očekivano produžio saradnju sa Detroit Pistonsima


Sportski direktor Detroit Pistonsa, Džo Dumars, najzaslužniji za stvaranje tima, koji je u poslednje dve godina osvojio jednu šampionsku titulu i zamalo izgubio finale plej-ofa, postigao je dogovor sa vlasnikom kluba Bilom Dejvidsonom o produžetku saradnje, pošto mu je prethodni ugovor istekao ovog leta. Dumars je to potvrdio američkim novinarima, ali nije želeo da saopšti detalje.

Tokom pet godina na trenutnoj funkciji, legendarni bek Pistonsa, kojima je i kao igrač doneo dve titule šampiona, dokazao je da ume da napravi kvalitetan tim bez velike zvezda, ali sa nekoliko kvalitetnih igrača, koji su posvećeni odbrani. Dumarsa je, kada je preuzeo funkciju generalnog menadžera, dočekala ekipa sa jednom istinskom zvezdom, kakav je bio Grent Hil, ali bez mnogo perspective. Vrlo brzo je napravio mnoštvo promena i u poslednje četiri sezone Pistonsi su ostvarili 50 i više pobeda. Dumars je doveo tada malo poznatog Bena Valasa, koji je u međuvremenu postao All-Star i tri puta proglašen za najboljeg defanzivca NBA lige, iako nikada nije draftovan. Posle njega stigao je Čonsi Bilaps, zatim Rip Hamilton, na draftu je izabrao Tejšona Prinsa, a u zimu 2004. kompletirao šampionsku ekipu sa Rašidom Valasom.

Neki od Dumarsovih poteza, koje stručnjaci smatraju diskutabilnim su otpuštanje dvojice vrlo uspešnih trenera - Rika Karlajla, u leto 2003. pošto je ostvario 100 pobeda i osvojio dve titule prvaka divizije i Lerija Brauna, ovog leta. Kada je reč o igračima, za najveću Dumarsovu grešku smatra se izbor Darka Miličića za 2. pika na draftu 2003, ali sud o tome moraće da sačeka da reprezentativac SCG dobije pravu priliku u Detroitu, što se očekuje u novoj sezoni, pod komandom dugogodišnjeg trenera Minesote Flipa Saundersa.

XS
SM
MD
LG