Linkovi

Buš potpisao zakonski nacrt u iznosu od 286 milijardi dolara za izgradnju autoputeva


Buš je ranije zapretio da će staviti veto na taj zakonski nacrt jer predvidja više sredstava nego što je on to želeo. Republikanski i demokratski zakonodavci uključili su u taj zakonski nacrt i sredstva za autoputeve i specijalne projekte iz distrikta koje zastupaju. Reč je o više od šest hiljada projekata, kako neki tvrde. Savezna država Aljaska, na primer, ima treću najmanju po velićini populaciju u SAD, ali je dobila 940 miliona dolara na ime specijalnih fondova, uglavnom zbog toga što je kongresmen iz Aljaske, Don Jang, predsedavajući Odbora za saobračaj u Predstavničkom domu. Američki poreznici će uložiti više od 230 miliona dolara za izgradnju jednog mosta prema ostvru na kome živi 50 gradjana. Taj most će dobiti ime kongremsena Janga.

Tokom svoje reizborne kampanje, predsednik Buš je apelovao na fiskalne konzervativce, i rekao da će staviti veto na zakonski nacrt za izgradnju autoputeva, ukoliko Kongres ne ogranići izdatke u okviru predvidjenog budžeta. Mada je zakonski nacrt koji je predsednik potpisao 30 milijardi dolara iznad tog nivoa, funkcioneri Bele kuće kažu da je to bolji zakon nego ranije predvidjeni pošto su neki u Kongresu nameravali da povećaju sumu za taj zakonski nacrt na oko 400 milijardi dolara. Podpisivajući zakonski nacrt u srednjezapadnoj državi Ilinoisu, predsednik Buš ga je nazvao važnim za nastavak oporavka američke privrede.

“Američki narod očekuje da im obezbedimo najsigurniji saobračajni sistem, i ovaj zakon pomaže da se ta obaveza ispuni. Ovim zakonom će naši autoputevi i gradski saobračajni sistemi postati bezbedniji i bolji i pomoći će da se veći broj ljudi zaposli. Taj cilj se postiže na fiskalno odgovoran način. Ne podižemo porez na benzin da bi smo platili za izdatke predvidjene tim zakonom.”

Tim šestogodišnjim planom obezbedjuju se sredstva za unapredjenje zelježničkog i autobuskog sistema, za izgradnju novih autoputeva i mostova, staza za bicikliste i odmorišta duž autoputeva.

XS
SM
MD
LG