Linkovi

Entoan Voker u Majamiju, a Edi Džons u Memfisu - posle najvećeg trejda u istoriji NBA lige


Ovogodišnji prelazni rok u NBA ligi počeo je spektakularnim trejdom u koji je uključeno pet timova i čak 13 košarakaša, čime je nadmašen dosadašnji rekord iz 2000. godine, kada su u razmeni učestvovala četiri tima i 12 igrača.

Najzvučnije ime u okviru trejda jeste All-Star Entoan Voker, koji iz Bostona prelazi u Majami, zajedno sa dvojicom startera Memfisa – plejmejkerom Džejsonom Vilijamsom i krilom Džejmsom Pouzijem. S druge strane, Edi Džons, posle pet sezona na Floridi, odlazi u Tenesi. Pored Memfisa, Bostona i Majamija u razmenu su uključeni Nju Orleans i Juta. Nju Orleans je dobio Rešuala Batlera iz Majamija i Kirka Snajdera iz Jute, Juta je od Memfisa dobila Grega Ostertaga, a Boston Kertisa Borčarda iz Jute, Kvintela Vudsa, prava na španskog centra Alberta Miralesa, dva pika u drugoj rundi drafta i novčanu nadokandu – od Majamija. Hit je pored Vokera, Vilijamsa i Pouzija, iz Memfisa dobio i Andrea Emeta, a od Hornetsa prava na Roberta Duenjasa. Memfis je pored Džonsa, dobio i Raula Lopesa iz Jute, s tim što će nejgov ugovor biti otkupljen, pa će plejmejker iz Španije biti slobodan igrač.

Nekoliko sati ranije, Majami je, očekivano, potpisao novi petogodišnji ugovor sa Šakilom O'Nilom, vredan 100 miliona dolara. Bez obzira na devetocifreni iznos, u NBA ligi smatraju da je reč o izuzetno povoljnoj ceni, s obzirom da je O'Nil, u poslednjoj godini ugovora koji je potpisao još sa Lejkersima, u narednoj sezoni trebalo da zaradi preko 30 miliona. Šek je bio odlučan u nameri da prihvati manje novca, kako bi omogućio Petu Rajliju da pojača tim, koji je prošle sezone zamalo ostao bez finala plej-ofa. Pored Šeka, novi ugovor sa Hitom, juče je potpisao i Judonis Haslim.

Od ostalih transfera u dosadašnjem toku plej-ofa izdvajamo razmenu Sakramenta i Memfisa u okviru koje je Bonzi Vels stigao u prestonicu Kalifornije za Bobija Džeksona i Grega Ostertaga. Kingsi su dobili i plejmejkera Džejsona Harta, ali u razmeni sa Šarlotom, za pika iz druge runde nekog narednog drafta, dok su Bobketsi svoj pik druge runde drafta 2007. prosledili u Finiks za centra Džejka Voskula. Bobketsi su takođe produžili ugovor sa Karimom Rašom, isto kao San Antonio sa Robertom Orijem, a Filadlefija sa Samjuelom Dalamberom i Kajlom Korverom. Boston je doveo doskorašnjeg košarkaša Nju Džersija, Brajana Skalabrinija, Netsi su se pojačali Šarifom Abdur-Rahimom, a Hjuston je očekivano potpisao ugovor sa Stromajlom Sviftom. Džerom Džejms je ozvaničio prelazak u Njujork, baš kao i Leri Hjuz i Donjel Maršal u Klivlend. Kavsi su ujedno produžili ugovor sa Zidrunasom Ilgauskasom.

XS
SM
MD
LG