Linkovi

Gde je ”osovina zla“ danas?


U govoru o stanju unije, održanom 2002. godine, predsednik Džordž Buš upozorio je da, kako je rekao, ”osovina zla,“ koju čine Irak, Iran i Severna Koreja, predstavlja pretnju ostatku sveta. Od tada je prošlo više od tri godine.

Mnogo toga dogodilo se u tim zemljama u poslednjih nekoliko godina. Sjedinjenim Državama predvodjena koalicija zbacila je iračkog diktatora Sadama Huseina. Iako je u zemlji izabrana prelazna vlada, krvava pobuna nikako ne jenjava. U Iranu, glasači su nedavo izabrali tvrdokornog Mahmuda Ahmadinedžada za predsednika, a vlada je najavila nameru da obnovi svoj nuklearni program uprkos protivljenjima Evropske unije i Sjedinjenih država. Severna Koreja najzad je, posle 13-mesečnog bojkota, pristala na obnovu šestostranih razgovora o svom nuklearnom programu. Stiven Kuk, naučni saradnik Saveta za spoljne odnose, u Njujorku, kaže da su burni dogadjaji u Iraku doneli mnoge promene, ali da razvoj demokratije u toj zemlji značajno utiče na Bliski istok u celini:

”Mislim da trenutno nema mnogo Arapa koji bi želeli da njihova zemlja liči na Irak. Ali istovremeno, mislim da su januarski izbori u Iraku podstakli već prisutne zahteve u Saudijskoj Arabiji, Siriji, Egiptu, Libanu i Jordanu.“

Medjutim, tvrdnja da je Bagdad posedovao oružje masovnog uništenja pokazala se kao netačna, pa Stiven Kuk dodaje da je to stvorilo mnoge probleme Sjedinjenim Državama. U medjuvremenu, kaže on, kao rezultat američke invazije Irak je postao glavni front u ratu protiv terorizma. Što se tiče dogadjaja u susednom Iranu, profesor istorije Bliskog istoka, na univerzitetu Jel, Abas Amat, kaže da je na nedavnim izborima u toj zemlji islamistička šiitska vlada ojačala svoju poziciju:

”Iranski režim sada smatra da je izborom tvrdokornog predsednika dobila veće poverenje u zemlji, ali ne i u svetu. Sada se ne osećaju ugroženim, kao pre nekoliko godina, s obzirom na to da su Sjedinjene Države u nevoljama u Iraku i na to da će tamošnji šiitski režim neminovno biti naklonjen Iranu.“

Treća zemlja Bušove ”osovine zla,“ Severna Koreja, pristala je nedavno na obnovu šestostranih razgovora o svom nuklearnom programu. Džejms Lili, bivši američki ambasador u kini i Južnoj Koreji, a sada naučni saradnik instituta Ameriken enterprajz, kaže da su severnokorejski funkcioneri učinili malo za ublažavanje svog represivnog režima:

”Stotine i hiljade njihovih gradjana su po kažnjeničkim radnim logorima. Izazvali su nestašice hrane jer sve pare daju na vojsku, možda čak 30 odsto budžeta. Imaju totalno dominantnu ideologiju o oslanjanju isključivo na sopstvene snage.“

Ambasador Lili kaže da je severnokorejski diktator Kim Džong-il pokušao sa nekim ograničenim reformama, ali da su ti pokušaju propali. On je takodje izrazio sumnju da će Severna Koreja obustaviti svoj nuklearni program, uprkos intenzivnom pritisku i olakšicama koje im obećava Južna Koreja. Zaključak je da Irak, Iran i Severna Koreja ostaju u središtu pažnje sveta, a analitičari se slažu da će njihov status nastaviti da utiče na svetska zbivanja.

XS
SM
MD
LG