Linkovi

Poznati južno-korejski genetičar Hveng Vu-sak postigao još jedan uspeh


Njegov najnoviji uspeh ima četri noge i maše repom. Ali doktor Hveng i njegove kolege tvrde da je njihov cilj ipak medicina, a ne pravljenje domaćih ljubimaca.

Novinari su danas imali priliku da sretnu «Snupija», 4 meseca staro štene avganistanskog hrta, čiji tvorci tvrde da je identična genetska kopija jednog psa, starog nešto više od 3 godine. Pojam «tvorci» je upotrebljen tačno pošto je Snupi – prvi klonirani pas. Doktor Hvang ukazuje da je njegov tim želeo da razvije «modele ljudskih oboljenja», tako što bi klonirao životinju koja je biološki slična čoveku. On naglašava da se odlučio za kloniranje psa pošto je ta životinja, osim majmuna, najbliža ljudskim bićima u biološkom smislu, kao i zbog toga što psi oboljevaju od bolesti sličnih ljudskim.

Doktor Hveng je prošle godine stekao slavu kada je uspešno izvadio bazične ćelije iz kloniranih ljudskih embriona. Taj uspeh je pozdravljen kao prvi korak u pravcu nastanka genetski prilagođenih organa za transplantacije, kao i za borbu protiv raka, dijabetesa i velikog broja drugih oboljenja. Kritičari, međutim, ukazuju da preveliki ponos u samoj zemlji i slava koju doktor Hveng uživa ometaju etičku debatu koju bi Juzzna Koreja trebalo da povede o pitanju kloniranja. Katolička crkva je osudila Hvengova istraživanja na osnovu stava da embrion predstavlja živo biće. A u SAD, predsednik Buš, predani hrišćanin, ograničio je upotrebu federalnih sredstava za potrebe istraživanja bazičnih ćelija.

Međutim, doktor Hveng, koji je budista, pravi razliku između kloniranja embriona radi proizvodnje bazičnih ćelija i njihove upotrebe za ljudsku reprodukciju. Od1095 oplođenih jajjnih chelija, implantiranih u čak 123 pseća surogata, formirala su se svega dva embriona. Od ssteneta, prezziveo je samo Snupi. Doktor Džerald Šaten, bliski saradnik doktora Hvenga, ukazuje da je visok stepen gubitaka dodatan razlog što je njihov tim protiv kloniranja ljudskih bića.

«Ovo nam ponovo pokazuje da reproduktivno kloniranje nije bezbedno, niti efikasno, pa zato tražimo da reproduktivno kloniranje ljudskih bića bude zabranjeno širom sveta, pošto je ono i ne-etičko.»

Doktor Hveng je rekao da će njegov sledeći pokušaj možda biti kloniranje majmuna.

XS
SM
MD
LG