Linkovi

Američki predsednik Džordž Buš  posetio ranjene Marince u mornaričkoj bolnici u predgrađu Vašingtona


“Zaista je veliko iskustvo sresti se sa ovim izuzetno hrabrim ljudima, koji su sačuvali duh i koji razumeju zašto služe domovini.”

Predsednik je izvesno vreme proveo i sa roditeljima ranjenih Marinaca, a susreo se i sa medicinskim osobljem bolnice, za koje je rekao da su veliki doprinos naciji. Tokom redovnog radio obraćanja, predsednik Buš je pažnju stavio na zakonodavne uspehe postignute proteklih nekoliko meseci, među kojima su i nova sredstva za američke snage u Avganistanu i Iraku.

“Ja sam zatražio ključna sredstva za naše ljude u unifromi, a Kongres je taj zahtev usvojio i ja sam sa ponosom potpisao važne zakone kojima se našim trupama obezbeđuju neophodni resursi za vođenje i pobedu u ratu protiv terorizma.”

Predsednik Buš je naglasio da američke snage šire slobodu širom sveta, pošto su slobodne zemlje – kako je rekao – mirne. Amerika je i dalje u ofanzivi pošto se, kako je ukazao američki predsednik, bori sa teroristima u inostranstvu, da ne bi morala da se sa njima suočava na domaćem tlu. U odgovoru Demokratske stranke, Senator Danijel Inouji, sa Havaja, ukazao je da predsednik i republikanci u Kongresu ne čine dovoljno kako bi pomogli trupama koje se vraćaju iz Iraka.

Senat, koji je pod republikanskom kontrolom, protekle sedmice je usporio odlučivanje o zakonu o odbrani vrednom 491 milijardu dolara, kako bi prvo odlučivao o zakonskom predlogu kojim bi proizvođači i prodavci oružja bili zaštićeni od odgovornosti kojoj bi mogli da budu izloženi po osnovu zločina počinjenih upotrebom njihovih proizvoda. Senator sa Havaja je ukazao da su republikanci ostavili veterane po strani, kako bi prvo mogli da se posvete veoma moćnom lobiju proizvođača oružja.

“Već godinama slušamo kako predsednik i republikanci u Kongresu elokventno govore o tome kako se iskazuje poštovanje našim snagama. Međutim, ove sedmice, kada je došlo stani-pani, njihovi prioriteti su bili drugačiji. Pronašli su vremena za interesne grupe, ali ni jedan dan ili sat za naše trupe.”

Senator Inouji je i sam veteran II svetskog rata i naglašava da su vojnici po povratku iz tog sukoba bili dočekani od zemlje koja je poštovala svoje obaveze tako što im je pružila zdravstvenu zaštitu, sredstva za studije, obuku za zapošljavanje, kao i pomoć pri kupovini kuća. On je naglasio da su vojnici koji se vraćaju iz Iraka podneli iste žrtve, kao i oni koji su služili tokom II svetskog rata, ali je ukazao da Republikanci nisu za njih obezbedili isti prijem.

Senator sa Havaja je izgubio ruku tokom brobi, u aprilu 1945. On je naglasio da je njegovo lečenje – dugo 2 godine – obavljeno uz najbolju negu koju je zemlja tada mogla da pruži, što je različito od sadašnjih uslova, kada ranjenici sa sličnim povredama iz Iraka, bivaju kući otpušteni posle samo godinu dana.

“Muškarci i žene koji su služili ne bi trebali da brinu o medicinskoj zaštiti iz godine u godinu. Naši vojnici na linijama fronta bi trebali da dobiju resurse kakvi su im potrebni.”

Senator Inouji je ukazao da bi Kongres morao da se posveti Amerikancima u uniformi kao navećem nacionalnom prioritetu.

XS
SM
MD
LG